Полицейската акция в северното парижко предградие „Сен Дени", която беше излъчвана на живо беше заявка: "Властта е здрава, службите са си на мястото". Те я направиха, за да покажат, че работят, заяви пред News.bg Юлий Георгиев, бивш директор на Национална служба „Сигурност".

"Не всичко се казва и не трябва да се казва, акценът е върху терористичната атака и залавянето на терористите. Службите извършват мащабни действия с всички сили и средства на цялата територия, съгласувано с партньори от други страни. Остават много неща, които не са показани", каза Георгиев.

Той перифразира израз от прословутия филм "Кръстникът": "Службите са излезли на дюшеци и работят непрекъснато. С лека ръка започнахме да даваме оценки и за това вина имат и навалицата от псевдоексперти", заяви Георгиев.

Относно действията на българските служби той каза: "Взеха се мерките, които са стандартни за подобни ситуации - охрана на уязвимите места, засилване на контрола върху застрашените среди, рисковите групи - бежанци, местните, постоянно и временно пребиваващи, нашите хора, които по един или друг начин съдействат... Не всички каналджии са свързани с организираната престъпност", заяви бившият шеф на контраразузнаването.

Относно изказването на премиера Бойко Борисов: "Ще подсилваме службите", Георгиев изразява обаче известно съмнение.

"Дали е възможно и как ще стане това, нека помислим. Известни са проблемите в тях: ресурсна неосигуреност, липса на агентурен апарат, нарушена приемственост, технологична изостаналост, слаба мотивация, крайно занижени критерии, заразителен конформизъм и бюрокрация, липса на достатъчно доверие в ръководителите, включително и в тези на най-високи позиции в държавата."

За да се преодолеят тези проблеми, по думите му, ще са нужни години. "Това не може да стане веднага, дори и много да го искаме. Нужно е определено технологично време, за да заработи системата по-резултатно и на високи обороти.

Може веднага да бъдат назначени стотици млади хора с качества, владеещи редки езици, в добра физическа кондиция, но има ли кой да ги обучава и въвежда в професията - няма, та те дори и автомат не са държали в ръцете си, нека си го кажем направо, не да се заблуждаваме, изтъква Георгиев.

Бих посъветвал властимащите - зарежете този агресивен и безплоден либералстващ волунтаризъм, преодолейте страха си и привикайте под знамената резервистите. Те ще се отзоват, макар и да имат морални задръжки, предполагам знаете защо. България е в опасност!...", заключава Юлий Георгиев.