Ротационният принцип на правителството ще свърши работа. Toва заяви лидерът на СДС Румен Христов пред Нова телевизия.

По думите му ГЕРБ-СДС направили много компромиси, за да има правителство, но те си стрували заради българската позиция спрямо Украйна. Коалицията е много трудна, оцени Румен Христов, който настоя ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да сключат коалиционно споразумение. Според него двете партии трябвало да се договорят за правителство на споделената отговорност, като хората на Бойко Борисов получат повече министерски места.

Той смята, че ще се намери баланс в управлението.

Румен Христов е на мнение, че на изслушването на управителя на БНБ Димитър Радев по време на заседанието на Комисията по правни въпрос за референдума за еврото партиите са останали доволни от него. ГЕРБ-СДС ще настояват за повече участие в регулаторните органи за сметка на това, че не са получили повече министерски кресла.

Румен Христов подкрепя решението на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да си даде депутатския имунитет.

Денков доволен, че работи добре с ГЕРБ в Министерския съвет

Денков доволен, че работи добре с ГЕРБ в Министерския съвет

Надява се да избегне работата на квоти

Лидерът на СДС не допуска и Конституционният съд да върне обратно на длъжност досегашния главен прокурор Иван Гешев. Главният прокурор трябва да бъде с окастрени правомощията и затова се търси конституционно мнозинство, обясни Христов, който е сигурен, че ще се намери мнозинство за промени в Конституцията.

Относно посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България, Христов заяви, че това посещение е много важно предвид политиката на служебния кабинет спрямо Украйна. Зеленски е един млад човек, който вече е станал световен лидер. Бихме се гордели, ако имахме един такъв лидер и като президент, но нямаме, посочи Христов, който се срамува от държавния ни глава Румен Радев.

Борисов удължи хоризонта на кабинета Денков/Габриел

Борисов удължи хоризонта на кабинета Денков/Габриел

Организира среща между Николай Денков и Делян Добрев да се разберат за енергетиката

Според него посещението на Зеленски е закъсняло в България. Трябва да помогнем всякак на Украйна дотам, докъдето не се нарушава националната сигурност, каза Румен Христов. Голямата новина е, че 5 млрд. и 700 млн. лв., което произведе военнопромишленият комплекс, отидоха в Украйна през посредници и комисионни, изтъкна Румен Христов.

Той не вижда никакво разминаване между премиера акад. Николай Денков и военният министър Тодор Тагарев.

Румен Христов е сигурен още, че АЕЦ "Белене" няма да бъде построена, защото е на разломна плоча, която е земетръсна. Предвид това, че имаме само част от оборудването, което ще се ползва като резервни части в Украйна, е добре да бъде осъществена сделката. СДС е против изграждането на АЕЦ "Белене", но не е против атомната енергетика.