"Ананиев е изключително добър бюджетар, трябва да разбере, че трябва да се пренастрои и сега са се занимава с човешки съдби." Това заяви президентът Румен Радев пред "Дарик".

Управляващите са на път да загубят човешкия си облик, скептичен Радев

Управляващите са на път да загубят човешкия си облик, скептичен Радев

Цинично и брутално е отхвърлянето на ветото

Според държавния глава казусът с мораториума на лекарствата е преди всичко морален въпрос. Радев сподели, че преди да наложи ветото върху бюджета на НЗОК за 2018 година е разговарял с много политици, експерти и лекари. "Изобщо не ме интересуват фармацевтичните компании, интересуват ме гражданите. Ананиев да се вторачи в проблемите на Министерството на здравеопазването, а не в това кой протестира пред парламента", добави президентът.

По думите на Радев той ще приеме всяко предложение по въпроса за мораториума върху нови лекарствени терапии, стига предложенията да водят до реално решаване на проблема. "От 126-те народни представители, които отхвърлиха ветото, познавам много почтени хора. Уважавам парламента, но и хората в него трябва сами да уважават себе си", допълни Радев.

Депутатите отхвърлиха ветото на президента

Депутатите отхвърлиха ветото на президента

Цветан Цветанов призова да не се спекулира с онкозаболяванията и пациентите

Според президента българските политици трябва да узреят по някои въпроси. "Видях действия, които не отговарят на нивото на държавници. Така няма как да се стигне до някакъв консенсус. България трябва да запази своята бдителност."

Относно намерението на президента да наложи вето върху антикорупционния закон, който депутатите разглеждаха вчера на второ четене, Радев посочи, че в една парламентарна република парламентът контролира правителството, а не обратното. Държавният глава добави, че никога не е имал за самоцел да назначава членовете в антикорупционния орган, но трябва да има и баланс между властите. "Не мога да разбера тази ревнивост на управляващите, те, единствено и само те, да назначават в този орган. Ако искат да носят и тази отговорност, нека я носят", отсече Радев.

Цветанов: Несериозно е да се говори за вето, а законът да не е приет

Цветанов: Несериозно е да се говори за вето, а законът да не е приет

Нека да бъдем сериозни, настоява зам.-председателят на ГЕРБ

Относно въпроса с изграждането на втори лифт в Банско президентът беше категоричен, че страната ни трябва да продължава да се развива като туристическа дестинация, а ски туризмът е важна част за това развитие. "Лифтове в България трябва да се строят, от това България само ще печели, но трябва да става по такъв начин, че да пази природата от неразумни посегателства. В момента виждам, че правителството има амбицията да реши този въпрос. Аз ще изчакам със своето мнение, докато видя тяхното решение", обясни президентът.

Вторият лифт на Банско няма да разклати коалицията, категоричен Нено Димов

Вторият лифт на Банско няма да разклати коалицията, категоричен Нено Димов

Планът и концесионият договор за втория лифт в Банско влизат за обсъждане догодина

Той коментира и отбранителната политика на страната. По думите решенията в отбраната към момента се взимат "на парче", без да има дългосрочна визия за ясни механизми. "Мисля, че отново трябва да седнем на масата и тези проблеми да бъдат решени. Следващият Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) ще бъде на 9 януари и той ще бъде за участието на България в ролята за сигурността на Европа. Самолетите няма да бъдат обсъждани на този КСНС", заключи държавният глава.

Томислав Дончев посъветва президента да внимава с думите си

Томислав Дончев посъветва президента да внимава с думите си

Нито един болен няма да остане без медикамент, уверява Дончев