Само свободни и независими медии могат да се противопоставят на опасностите пред демокрацията.

Това заяви президентът Румен Радев на среща с генералния директор на "Дойче веле" Петер Лимбург, който е на посещение в България.

Срещата бе в сградата на президентската администрация на "Дондуков" 2, съобщиха от прессекретариата на президента. В нея участва и посланикът на Германия у нас Кристоф Айххорн

България остава на 111-о място в света по свобода на медиите

България остава на 111-о място в света по свобода на медиите

Изпреварват ни дори страни като Косово, Албания, Босна, Черна гора и Сърбия, които не са в ЕС

Двамата обсъдиха методите за гарантиране на финансовата и политическа независимост на медиите, в това число и на обществените медии.

По време на срещата бяха обсъдени и предизвикателствата пред професионалните журналистически стандарти в конкурентната среда на социалните мрежи.

Беше споменато и насърчаването на медийната грамотност на аудиторията

"Нуждаем се от ясни и прозрачни критерии за финансиране особено що се касае до парите от европейски програми", заяви държавният глава. 

АЕЖ: Арестът на журналистите показа притеснителни дефицити в системата на МВР

АЕЖ: Арестът на журналистите показа притеснителни дефицити в системата на МВР

В Демократичното общество разследващата журналистика помага законността

Петер Лимбург запозна президента с дейността на германската медия, с финансирането й, както и с нейни инициативи. Той разказа за академия "Дойче веле", свързана с развитието на медийната грамотност и борбата с фалшивите новини.

Германската медия излъчва на 30 езика и достига до аудитория от 197 милиона хора седмично чрез съдържание, разпространявано по телевизия, радио и интернет.