Конкурентоспособността на отделните държави-членки да не бъде поставяна под административен натиск. За това призоваха президентите на България и Унгария на среща в Будапеща.

По думите на Румен Радев и Янош Адер икономическото и социално сближаване между Източна и Западна Европа е залог за единството и дееспособността на Европейския съюз както във вътрешен, така и в международен план.

Двамата президенти бяха единодушни, че са необходими политическа воля и финансов ангажимент в рамките на ЕС за подобряването на транспортната и енергийна свързаност в Централна и Югоизточна Европа като най-ефективна мярка за преодоляване на дисбалансите в развитието на отделните държави-членки.

"Трябва да работим така, че независимо от увеличената фрагментарност в Европейския парламент, по-бързо да преодолеем различията си, да формираме ефективни институции, като работим за социално и икономическо сближаване между Севера и Юга, Изтока и Запада", подчерта Румен Радев.

Радев и Орбан съгласни за нуждата от екшън план срещу миграционна вълна

Радев и Орбан съгласни за нуждата от екшън план срещу миграционна вълна

Радев приветства политиката за социални и данъчни облекчения за младите семейства

Президентът Радев открои необходимостта от придържане към заложените в Римската декларация принципи за по-силна кохезия в ЕС, а Янош Адер наблегна на запазване на институционалния баланс в Европа.

На срещата стана ясно още, че България и Унгария ще работят за по-ефективна европейска политика по отношение на миграцията, опазването на външните европейски граници, ясното разграничаване на бежанците от икономическите мигранти и тяхното връщане, както и много по-интензивно сътрудничество с тези държави, от които произхождат мигрантите.

Румен Радев благодари на Янош Адер за подкрепата на Унгария, оказана на България по линия на ФРОНТЕКС и за осигуреното допълнително европейско финансиране за охраната на външните граници на страната ни.

Президентите направиха преглед и на двустранното икономическо и инвестиционно сътрудничество. През последните години унгарските инвестиции в българската икономика достигат 2 млрд. евро, а годишният стокообмен вече надхвърля 1,6 милиарда евро.

Увеличава се и броят на българите, които избират да почиват в Унгария, както и на туристите от Унгария у нас.

На срещата Румен Радев изрази признателност на Янош Адер и за активната подкрепа на унгарската държава за българската общност в страната за съхранение на нейния роден език, национална идентичност и историческа памет.

"Ние ценим българите тук, а много унгарски туристи обичат да посещават България", подчерта президентът Адер и посочи, че не само интересът на туристите е голям към България, но и на унгарските предприятия.

В Будапеща българският президент проведе срещи и с министър-председателя Виктор Орбан и с председателя на парламента Ласло Кьовер.

Радев: Една малка България са изградили сънародниците ни в Унгария

Радев: Една малка България са изградили сънародниците ни в Унгария

Запазват родния дух и култура и издигат авторитета на България