Днес президентът Румен Радев обсъди проект за изграждане на Национален център за аерокосмическо наблюдение, контрол и управление, заложен от страната ни в Плана за възстановяване и устойчивост, както и политиките на България в областта на космическите технологии. Срещата с представители на отговорните министерства, учени и експерти е била проведена на "Дондуков" 2.

По време на дискусията са присъствали министърът и заместник-министърът на електронното управление - Валентин Мундров и Александър Йоловски, министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, представители на Министерството на икономиката и иновациите, Министерството на отбраната и ИКИТ-БАН.

В центъра е предвидено да се прави денонощен мониторинг в различни аспекти - състоянието на водните басейни, горите, почвата, пътната инфраструктура, урбанизацията, гранична сигурност, който да бъде от полза на съответните ведомствата, научните среди и гражданите. Това ще допринесе за по-доброто управление на националните ресурси и реакцията на институциите, особено в извънредни ситуации, заяви Румен Радев.

По негови думи подобен проект би дал стимул за развитието на космическата наука в страната, ще допринесе за професионалната реализация на младите специалисти и ще осигури конкуренти предимства на страната ни.

Проектът за надведомствен център, който да обработва сателитна информация с широк обхват, беше предложен от президентската институция при общественото обсъждане на Плана за възстановяване и устойчивост. Впоследствие инициативата беше одобрена от Европейската комисия с финансиране на стойност 136 млн. лв.

Продължаваме сътрудничеството със Швейцария за образование, наука и високи технологии

Продължаваме сътрудничеството със Швейцария за образование, наука и високи технологии

Румен Радев се срещна с президента на Швейцария Виола Амхерд в Берн