Разширяването на ЕС следва да се базира на ясни принципи, като се отчитат собствените заслуги на всяка страна в процеса на интеграция. Спазването на този принцип е гаранция за запазване на стабилността и сигурността в Европа.

Това заяви президентът Румен Радев на среща с комисаря по политиката на разширяване и съседство на Европейския съюз Оливер Вархеи, който е на работно посещение в България.

На срещата са били обсъдени перспективите пред процеса на разширяване, както на Западните Балкани, така и на Украйна, Молдова и Грузия. Предвид геополитическите различия на отделните страни кандидати, Радев и Вархеи изтъкнаха, че присъединяването към ЕС се основава на собствени заслуги въз основа на изпълнението на ясни и недвусмислени критерии и условия, добре известни на всички страни.

Президентът и комисарят са обсъдили и възможностите за бъдеща реформа на ЕС, включително промени на механизмите за взимане на решения в Съвета на ЕС. По този въпрос за разширяването Румен Радев посочи, че България категорично подкрепя запазването на принципа на единодушие.

Допълнително, той изрази очакване след края на предизборната кампания в Северна Македония и провеждането на изборите там политическата обстановка в югозападната ни съседка да даде възможност за пълно изпълнение на европейското решение от юли 2022 г. Това е и незаобиколим елемент по пътя на Скопие към ЕС.

Добросъседството е основен аспект в процеса на разширяване, допълни Румен Радев, като подчерта готовността на България, независимо от негативните послания от Скопие, да поднови усилията за конструктивно двустранно сътрудничество.

Политиката по разширяване на ЕС е инвестиция в сигурност

Политиката по разширяване на ЕС е инвестиция в сигурност

Форум за бъдещето на Балканите събра в София политици от европейски ранг