Стратегическото партньорство между България и САЩ и предизвикателствата пред сигурността, произтичащи от войната на Русия срещу Украйна, са били във фокуса на телефонен разговор между държавният глава Румен Радев и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Това съобщиха от пресцентъра на президентството. 

Двамата обсъдиха и партньорството между България и САЩ в областта на сигурността и отбраната. Президентът е призовал за търсенето на решение България да получи изтребители на лизинг, докато не бъде сформирана българската ескадрила от изтребители F-16. България разчита на подкрепата на своите съюзници, но държи да съхрани и развива националните си способности за охрана на собственото си въздушно пространство, подчерта още президентът.

"Булгаргаз" резервира по-голям капацитет за втечнен газ на Александруполис

"Булгаргаз" резервира по-голям капацитет за втечнен газ на Александруполис

Размерът на резервирания капацитет се увеличава 10 600 000 MWh/година

Необходимостта от оказването на подкрепа за Украйна в тежките условия на целенасочено разрушаване на нейната енергийна и гражданска инфраструктура, от което страдат и милиони невинни хора също е било тема на разговора и то в деня, в който Народното събрание гласува окончателно българския пакет с помощ за воюващата страна.

Енергийната диверсификация и предприемането на своевременни мерки за осигуряването на алтернативни доставки на суров петрол за рафинерията в Бургас, след изтичането на дерогацията за внос на руски нефт, също беше акцент на разговора.

Президентът открои възможността за изграждането на петролопровод от Александруполис към Бургас, така че да не се стига до затварянето на ключово предприятие за българската икономика, ръст на безработицата, дефицит в доставките на горива и увеличаване на цените им.

Гарантирането на надеждна икономическа, транспортна и енергийна свързаност в Югоизточна Европа в условията на военен конфликт в съседство е от ключово значение за изграждането на надеждни вериги на доставки в региона и справяне с негативните последици от кризата, подчерта още държавният глава.

Румен Радев остава амбициран за Шенген, но за октомври 2023 г.

Румен Радев остава амбициран за Шенген, но за октомври 2023 г.

НС трябва да приеме законите за Антикорупцията и отговорността на главния прокурор

Радев е изразил очакването на страната ни да се присъедини към Шенген през 2023 г., за което вече е получила подкрепа от председателите на Европейската комисия и Европейския съвет.