"Словото на Ахмед Доган е пълно с подтекст. Той се включва в призивите по темата "Рестарт", а именно да се върнем към формата и ново устройство". Това каза социологът Юрий Асланов в сутрешния блок на бТВ по повод речта на почетния лидер вчера.

По думите на Асланов, Доган има претенция да е един от бащите на Конституцията, "но българското общество е в такова състояние в момента, че не могат да се постигнат нива на консенсус по този въпрос".

В тази връзка политологът Румяна Коларова каза, че речта на Ахмед Доган "е недомислие". "Нахвърлил си е тези, но те помежду си логически няма как да се свържат", смята Коларова.

"Рестарт на системата заради опорочаване на изборите и да се върне демокрацията, какво е - призив за преврат?", попита риторично политологът.

Доган заговори за рестарт на политическия модел - когато гражданското общество е готово

Доган заговори за рестарт на политическия модел - когато гражданското общество е готово

Какво ни дадоха тези 30 години от началото на Прехода?

Двамата коментираха и вчерашните консултации при президента Румен Радев за промени в Конституцията.

Според Асланов, Радев е изказал "единствения глас на опозиционност" при избора на новия главен прокурор Иван Гешев и президентът споделя мнение, което е различно от това на управляващите.

"Радев, не подписвайки указа за избора на Гешев, каза верни неща, че няма обществен консенсус по темата", каза Асланов. Той смята, че в момента има "натиск отвън в сферата на съдебната реформа".

Политологът Румяна Коларова обаче смята, че хората не ги интересува кой ще е главният прокурор и дали ще има независим прокурор, който да следи главния.

Според експертите е изключително рисков ход да се внесе промяна в Конституцията, но е интересно дали ще се направи, а свикването на Велико Народно събрание е голям риск.

Защитени ли сме от авторитарен произвол, пита Румен Радев
Обновена

Защитени ли сме от авторитарен произвол, пита Румен Радев

Има ли в Конституцията достатъчно защитни механизми или я четем неправилно?