Русия е изпратила нота в МВнР след като на 31 март Паметника на съветската армия в София, известен сред софиянци като МОЧА, бе залят с червена боя.

Това се разбира от публикация на страницата на руското посолство у нас от тази сутрин. Информация до този момент от българските власти не е оповестена, а руското посолство я съобщава като част от цитиране на коментар на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова. Вчера пък от МО съобщиха, че се получили нота във връзка с работата на заводите за ремонт на военна техника "Терем" и по-специално твърдението на руската страна, че ремонтираме украински хеликоптери за фронта. 

Това е второ такова изявление на Мария Захарова в рамките на един месец.

"Очевидно е, че тази атака е свързана с кощунствената инициатива за демонтирането на монумента, издигната наскоро от група прозападни партии в градския законодателен орган."

В нотата, според цитираните думи на Захарова, се изразява изключителна загриженост от продължаващото оскверняване на паметници на общата история на Русия и България. В същата нота се подчертава необходимостта българските власти да проведат задълбочено разследване на всички подобни инциденти, да изправят извършителите пред правосъдието и да предотвратят подобни престъпни действия в бъдеще.

"Изискваме от българската страна изпълнение на разпоредбите относно опазването на военните мемориали и паметниците на културата, които са закрепени в Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската Федерация и Република България от 4 август 1992 г. и Споразумението между Правителството на Руската Федерация и Правителството на Република България за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката от 19 април 1993 г. Това са международни правни задължения на България, които трябва да се спазват, да не говорим за очевидната морална страна на въпроса. Всъщност те са откровено и съзнателно игнорирани в рамките на агресивната русофобска идеология, възприета от страните от НАТО и ЕС."

В същото време виждаме реакцията на подобни инциденти от онази част от българското общество, която грижливо пази историческата памет и собствените си традиции и почита подвига на освободителите. Обикновени граждани, политически и неправителствени структури застават в защита на паметниците, защото разбират, че с това днес пазят и себе си. Те за своя сметка осигуряват ремонта им, връщат им достоен вид. Надяваме се, че ще успеят да отстоят своите убеждения и нашите общи светини.

В изявлението на Захарова явно се има предвид акцията на БСП - София, която обяви и дарителска кампания за събиране на средства за ремонт на Паметника, докато препоръката на Столичния общински съвет за неговото преместване отлежава за пореден път на бюрото на Областия управител

Пазители на МОЧА чакат решението на общинските съветници

Пазители на МОЧА чакат решението на общинските съветници

С марш и "Спрете войната срещу паметниците" на фона на знамена на Руската федерация блокираха центъра на столицата