Някои от ходовете на Русия, не изглеждат добре премислени, а по-скоро спонтанни реакции. "Струва ми се, че руската страна не може да намери верния тон към България", коментира пред БНТ депутатът от БСП и председател на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин. 

Според него, трябва внимателно да се анализира дали има "цялостна кампания" или става въпрос за отделни събития, които на нас ни изглеждат като кампания. "Дори и това да е така, ние трябва да водим в диалог с руската страна да ги изчистваме тези въпроси, аз не смятам, че Русия целенасочено се опитва да създава настроения срещу себе си в България. Какъв би бил смисълът", обясни Вигенин.

"Затова казвам, че и те трябва да намерят своя подход - от една страна, той трябва да бъде зададен от управляващите, впрочем говорим за избори, а като че ли не съм чул поне засега министър - председателят да е поздравил Путин за неговото преизбиране. Това го направи президентът Радев", допълни Вигенин. 

Радев поздравява Путин с вековна историческа и културна близост между двата народа

Радев поздравява Путин с вековна историческа и културна близост между двата народа

Надява се България и Русия заедно да работят за разгръщането на съществуващия потенциал на сътрудничество

Вигенин коментира, че трябва да градим отношения с Русия такава, каквато е. "Това не означава, че трябва да бъдем безкритични, но и в този диалог с руската страна трябва да се опитаме да обясним, че подобен тип действия и с последните неща - около 3 март, от една страна, това създава настроения тук в България срещу руските позиции, от друга, стимулира радикалните позиции в Русия", допълни той.

И нашият, и руският народ са емоционални народи, заедно трябва да намерим верния път обясни Вигенин.

Вигенин не вижда адекватна и твърда реакция от страна на правителството по повод думите на Ердоган. "Това се случва не за първи път. Не можем да гледаме на случилото се като изблик на емоции от страна на турския президент. Повтарянето на подобни тези през последните години, разбираемо, създава напрежение и страхове в българското общество", коментира той по повод думите на президента Ердоган към хората в Кърджали. Според социалиста подобни коментари създават определени очаквания в турското общество и говорят в определена посока и на радикалите в Турция.

Нинова се озъби на Ердоган от Кърджали

Нинова се озъби на Ердоган от Кърджали

Настояваме да се постави въпросът за обезщетението на тракийските бежанци

"Срещата във Варна може да се превърне в един от основните успехи на българското европредседателство. Диалогът трябва да се случва", коментира Вигенин предстоящото посещение на Ергодан в България. България не трябва да бъде просто територия, на която се правят тези срещи, а трябва да постави и своите интереси, допълни той.

Припомняме, на 12 март турският президент Реджеп Тайип Ердоган се обърна към "братята и сестрите в Кърджали" по време на форум на управляващата партия в Сакария. Там държавният глава каза, че всички жертви и подтиснати, извън родината си, се молят за успеха на Турция и че душевните граници на страната му са други.

В отговор от българското външно министерство намекнаха на Ердоган, че и България може да посочи част от Турция в културните си граници.

Външният министър Екатерина Захариева обяви, че и нашата душа може да бъде широка. Това не е първата подобна реч на Ердоган. Преди две години той също говореше за душевни граници. Тогава освен Кърджали бяха споменати и Алепо, и Скопие.

Крум Зарков вярва на президента - няма стенограма с патриарх Кирил

Крум Зарков вярва на президента - няма стенограма с патриарх Кирил

А стратегията на ГЕРБ с гейтовете е "всички трябва да станем маскари" и "всички са в кюпа"

Припомняме, Цветан Цветанов поиска миналата седмица президентът да публикува стенограмата от разговора си с руския патриарх Кирил. Цветанов коментира срещата между руския патриарх Кирил и президента Румен Радев, която се проведе на 4 март, когато главата на Руската православна църква беше на посещение у нас по повод 140-тата годишнина от Освобождението на България от турско робство.

Според Цветанов е невъзможно да няма стенограма от срещата между Радев и патриарх Кирил. По думите му на всяка среща по протокол има стенограф, а Румен Радев умишлено крие стенограмата.

Около посещението на руския патриарх Кирил за годишнината от Освобождението на България се разгоря дискусия най-вече около неговите думи малко преди излитането му от летище "София". Руският патриарх изказа недоволство, че България почита жертвите, които са дали в руско-турската война и народите на Полша, Румъния, Украйна, Черна Гора, Молдова наравно със загиналите руснаци.

"В момента виждате, че Путин така отправя предизборните си послания, че Русия да се чувства жертва на Запада", коментира Цветанов по повод думите на вицепремиера Валери Симеонов относно духовния глава на Русия.

Симеонов призова за реакция срещу руската агресия в Крим

Симеонов призова за реакция срещу руската агресия в Крим

Застрашава се сигурността на цяла Европа

Припомняме, вицепремиерът Валери Симеонов нарече патриарх Кирил контрабандист и се възмути как е възможно руският патриарх да "да раздава правосъдие пред българския президент". От своя страна лидерът на "Атака" поиска от Валери Симеонов да се извини официално. Атакистът не приема нападките и в тях вижда богохулство.

БСП също смята, че руският патриарх трябва да бъде защитен от нападките след визитата му в България.

От "Воля" настояха парламентът да се разграничи и от позицията на Валери Симеонов, и от тази на Волен Сидеров.