Липсата на отговор на руската агресия в Крим застрашава сигурността на цяла Европа.

Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов, цитиран от bTV и БТА. Той направи изявлението на дискусия в София. 

В коалицията няма проблеми въпреки агресивния тон на Симеонов

В коалицията няма проблеми въпреки агресивния тон на Симеонов

Бъчварова не коментира семейните отношения в патриотите

Симеонов призова за единна европейска реакция срещу руската агресия.

"Ако такива действия останат без последствия, тежко и горко на всички ни, един път ще бъде Украйна, втори път може да е друга държава, трети път на друго място може да се повтори такъв опит, и от тази крехка стабилност на Европа и на света нищо няма да остане", категоричен беше той.

Симеонов призова за единна европейска реакция срещу руската агресия.

"Когато има акт на агресия, на нарушаване на международното право, съответно демократичните държави трябва да са единни, а не да се водят от собствените си икономически двустранни отношения - в случая с Русия. В тази посока трябва да се работи", категоричен беше той.

Той подчерта, че говори в качеството си на председател на НФСБ. Припомняме, НФСБ е част от коалицията "Обединени патриоти", в която влизат и "Атака", и ВМРО. С това изказване Валери Симеонов е възможно да повиши отново напрежението с коалиционните си партньори, тъй като Волен Сидеров изразява последователно проруски позиции.

Сидеров охранява името на руския патриарх от езика на Валери Симеонов

Сидеров охранява името на руския патриарх от езика на Валери Симеонов

Вицепремиерът да се извини

Миналата седмица Сидеров постави ултиматум на партньора си и вицепремиер да се извини на руския патриарх Кирил за свое изказване, в което го нарича "второразрядно ченге". Валери Симеонов разкритикува отношението на Кирил спрямо президента Румен Радев и това, че България и българските политици почитат, освен руските, и финландски, полски, украински и др. жертви, паднали в Руско-турската освободителна война.

Валери Симеонов няма да се извини

Валери Симеонов няма да се извини

Симеонов:Човек се извинява, когато има вина

На дискусията присъства и председателят на меджлиса на кримските татари Рефат Чубаров, който коментира, че Русия изтласква от Крим хора, от които не се нуждае, на първо място това са кримските татари, и променя населението на региона. "Русия влага пари в Крим, но не в икономиката, а във военни съоръжения", каза Чубаров и посочи, че Русия превръща превръща Крим в мощен военен плацдарм на южния фланг на НАТО, като най-съвременните ракетни комплекси и самолети са разположени на полуострова.

Чубаров каза и че татарите ще бойкотират предстоящите президентски избори в Крим. "Меджлисът на татарския народ призова не само кримските татари, а всички живеещи в Крим, да се бойкотират изборите", каза Чубаров.

"В крайна сметка се надяваме, че Крим ще се върне в Украйна. Дотогава очакваме, че Руската федерация трябва да се научи да говори със съседите си не с езика на спецоперации, а да зачита техния териториален суверенитет и независимостта им", посочи и украинският посланик у нас Микола Балтажи.

Джамбазки не приема поведението на патриарх Кирил и не трябва оставка на Симеонов

Джамбазки не приема поведението на патриарх Кирил и не трябва оставка на Симеонов

Според Свиленски от БСП, вицепремиерът е вкарал България в немалък международен скандал

Припомняме, вицепремиерът Валери Симеонов нарече патриарх Кирил контрабандист и се възмути как е възможно руският патриарх да "да раздава правосъдие пред българския президент". От своя страна лидерът на "Атака" поиска от Валери Симеонов да се извини официално. Атакистът не приема нападките и в тях вижда богохулство.

БСП също смята, че руският патриарх трябва да бъде защитен от нападките след визитата му в България.

От "Воля" настояха парламентът да се разграничи и от позицията на Валери Симеонов, и от тази на Волен Сидеров.

От ГЕРБ настояха за разсекретяване на разговора между президента Румен Радев и руския патриарх Кирил. Пресслужбата на държавния глава отговори, че стенограма не е водена по време на срещата и разговорите не са били засекретявани.