Служебният кабинет оптимизира вътрешната структура на Изпълнителна агенция "Медицински надзор", с цел по-ефективна работа на контролната дейност и създаване на повече възможности за международна дейност в областта на трансплантацията и асистираната репродукция. Непроменена остава щатната численост на агенцията.

Чрез прецизирането на функциите и отговорностите на структурните звена се постига по-висока степен на комплексен надзор върху предоставяната в страната медицинска помощ, смятат от Министерския съвет.

Дирекция "Контрол на медицинските дейности и права на пациентите" ще осъществява контрола върху дейността на лечебните заведения. Капацитетът на дирекцията се допълва с правен отдел, който до момента бе структуриран в дирекцията, администрираща режимите по регистрация и издаване на разрешения за лечебна дейност.

Предвидените промени дават възможност дирекция "Управление, координация и контрол на трансплантацията и асистирана репродукция" да активизира контролните си функции, посочват от Министерския съвет. Към отговорностите на дирекцията спадат и дейностите по планиране, организиране, подпомагане и координиране на международната дейност и сътрудничеството в областта на трансплантацията и асистирана репродукция.

Дирекция "Разрешения и регистрация на лечебни заведения" ще осъществява дейностите по регистрация на лечебните заведения за извънболнична помощ и хосписите. Също така ще подпомага министъра на здравеопазването при издаване на разрешения за осъществяване на лечебна дейност на заведенията за болнична помощ.

Припомняме за казуса с университетската болница "Лозенец", когато през юни 2021 г. тогавашният служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров освободи цялото ръководство на лечебното заведение заради 14 установени случаи на трансплантации, правени на рецепиенти, които не са роднини и с фалшиви самоличности. Случаите са от 2019 г. и 2020 г. и са в нарушение на действащото законодателство.

Болница "Лозенец" завърши 2020 г. със загуба от 21 млн. лв., а причина за това бе, че броят на заетите легла е бил 23%. Прокуратурата бе сезирана, тъй като бяха установени фалшифицирани подписи на пациенти.

Отново през юни 2021 г. Стойчо Кацаров назначи нов състав на Съвета на директорите на МБАЛ "Лозенец" - доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев до провеждането на конкурс.

През ноември 2021 г. обаче Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество установи конфликт на интереси за изпълнителния директор на МБАЛ "Лозенец" - доц. д-р Радосвет Горнев. Според сигнал към КПКОНПИ на 9 юли 2021 г. той е подписал допълнително споразумение към трудовия си договор, едновременно в качеството на "работодател" и "служител". По този начин, чрез договаряне сам със себе си, е получавал възнаграждение. С решението на Антикорупционната комисия му бе наложена глоба в общ размер на 10 000 лв.

През декември 2021г. служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обвини правителствената болница "Лозенец" във финансови злоупотреби. По думите му служители на лечебното заведение са взимали големи бонуси, докато към септември месец финансовото състояние на болницата е на минус с 38 млн. лв. Лечебното заведение отрече обвиненията.

През януари 2022 г. отново бяха извършени промени в състава на Съвета на директорите на МБАЛ "Лозенец" ЕАД, като считано от 19 януари 2022 г. в управителния съвет влизат д-р Станимир Михайлов и д-р Христо Стоянов, който зае поста изпълнителен директор на лечебното заведение.

Няколко дни по-късно депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Костадин Ангелов даде Стойчо Кацаров на прокуратурата заради неупражнен контрол върху ексдиректора на МБАЛ Лозенец Радосвет Горнев.

От времето на управление на Стойчо Кацаров до този момент няма никаква информация какво е направила прокуратурата по въпроса с болница "Лозенец".

Увеличиха с 15 млн. лв. капитала на МБАЛ "Лозенец", за да плаща кредит към ББР

Увеличиха с 15 млн. лв. капитала на МБАЛ "Лозенец", за да плаща кредит към ББР

Държавата увеличава и участието си в капитала на ямболската болница "Св. Пантелеймон"