Парламентарната група на ПП-ДБ очаква да има "грозни сцени" и "хвърляне на сенки" от закрилящите го политици по време на дебатите за освобождаването на временния председател на Комисия за противодействие на корупцията Антон Славчев. Това заяви депутатът от ПП-ДБ Лена Бориславова пред журналисти в Партийния дом преди началото на днешното пленарно заседание.

Тя даде пример, че сред закрилящите Антон Славчев е председателят на ДПС Делян Пеевски.

Бориславова обясни, че днес в пленарна зала без дебати влиза точката за освобождаване на председателя на Комисия за противодействие на корупцията (КПК) Антон Славчев. Мотивите - системна липса за резултати в дейността на КПК, разследвания за лица по Магнитски няма, разследвания за корупция няма.

Антон Славчев показа с дейността си, че опъва чадър там, където трябва, а когато е необходимо го свива, за да може да се понесе политическа отговорност, коментира Лена Бориславова.

Тя добави, че ако се гласува оставката на Славчев, работата на КПК няма да бъде блокирана, която о по същество не се отличава с резултати. За да има истинска КПК, трябва да бъдат приети правилата за избор на ново ръководство на Антикорупционната комисия, настоя Бориславова.

Преди месец депутатът Лена Бориславова съобщи за инициатива на ПП-ДБ, подкрепена от 84 подписа, за сваляне на Антон Славчев. Инициативата бе подкрепена от "Възраждане" и депутати от разпадналата се "Величие". Направи впечатление, че пет дни по-късно по разследване на Комисия, начело с Антон Славчев, прокурори влязоха в имоти на Румен Гайтански - Вълка, по което разследване има следи и към почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това се случи и на фона на разгаряне на конфликта Доган - Пеевски.

Антон Славчев застана начело на Антикорупционната комисия временно след оставката през януари 2022 г. на предишния й управляващ - бившия главен прокурор Сотир Цацаров и наследи ръководството й дори и след законовото й разделяне на две. Народното събрание и до този момент обаче не е гласувало нови членове и съответно ново ръководство. Още през юни месец от ПП-ДБ обявиха новите правила за избор на ръководство на новите Антикорупции за свои приоритет, но процесът не е доведен доникъде.

Борисов притеснен от безкрайните искания на ПП-ДБ, докато сме от избори на избори

Борисов притеснен от безкрайните искания на ПП-ДБ, докато сме от избори на избори

Лидерът на ГЕРБ се ядосва за предложението за освобождаване на Антон Славчев в КПК

Парламентарната група на "Възраждане" ще подкрепи проекта на решение за отстраняване на временния председател на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) Антон Славчев, потвърди малко по-късно лидерът на партията Костадин Костадинов пред журналисти в Партийния дом.

Костадинов обяви, че Антон Славчев не си върши работата, изпълнява поръчки и е превърнал в КПК в бухалка.

"Възраждане" продължават да искат оставката и на временно изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов. Според формацията Сарафов също превръща държавното обвинение в бухалка.