"Сглобката" спира да дъвче дъвката за отпадането на дерогацията на "Лукойл", засега. На късен брифинг в кулоарите на Партийния дом лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че той заедно с бившия премиер и настоящ съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков решили, че няма смисъл два закона да се бият в парламента и да се дава шанс на опозицията да подкрепи единия или другия, а после партиите в коалицията да не си говорят 3 дни. Затова са изтеглени и двата проектозакона на ПП-ДБ и на ГЕРБ-СДС за отпадане на дерогацията на "Лукойл", съответно от 1 март и 1 януари 2024 г.

Направен е междинен вариант за успокоение на ПП-ДБ и опасността от покачване цените на горивата, ако дерогацията на руски петрол отпадне предсрочно и без план. Новото сега е, че руският петрол се спира от 1 март, но от 1 януари се спира вносът и износът на всякакъв вид продукти, произведени от руски петрол. Утре обобщеният текст ще бъде внесен в дневния ред на парламента и ще бъде защитен от партиите в така наречената "некоалиция".

Ако има сътресения, те ще бъдат поети по време на управлението на бъдещия премиер Мария Габриел. Заедно ще понесем ударите, ако има такива, след намаляването на дерогацията на руски петрол, увери лидерът на ГЕРБ.

Борисов посочи, че в 17 държави днес, в които няма дерогация за руския петрол, горивото е по-евтино. Информацията, която бе изнесена от лидера на ГЕРБ, бе потвърдена и от председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание и депутат от ГЕРБ-СДС Делян Добрев. Добрев подчерта, че общият законопроект е както за руски петрол, така и за нефтопродуктите - спират се и двете.

Депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски допълни, че обединяващото в общия законопроект е, че ще се увеличат значително санкциите спрямо "Лукойл", ако работи с руски петрол. Той се надява, че на две четения ще бъдат изчистени всички последни детайли около дерогацията на "Лукойл" в законопроекта.

И Бойко Борисов, и Делян Добрев, и Радослав Рибарски заявиха, че нямат информация за продажбата на "Лукойл".

ГЕРБ и ДПС се отказаха от спешната борба с дерогацията

ГЕРБ и ДПС се отказаха от спешната борба с дерогацията

Внася се нов законопроект, който предвижда срок 1 март