ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" не дойдоха на срещата на "Продължаме промяната" с останалите формации за съставяне на кабинет. Кирил Петков благодари на БСП и ДБ, че са изпратили своите приоритети, които да залегнат в бъдещо управление.

Радев дава втория мандат веднага след Нова година

Радев дава втория мандат веднага след Нова година

Отказа да коментира какъв би бил профилът на партията, на която би връчил трети мандат

Приоритет за ПП е влизането на страната ни в Еврозоната и Шенген като тук се включва намаляване на неравенствата. ПП обещава индексация на пенсиите на възрастните хора, подобряване на условията за бизнес у нас, приемането на законите по ПВУ, приемане на закона за личния фалит. Третият пакет е пакет "Справедливост", изтъкна той. От ПП са склонни да приемат хартиена бюлетина, но да има машинен протокол, стана ясно от думите на бившия премиер. Никой не трябва да бъде над закона, никоя власт не трябва да бъде безконтролна, категоричен бе Кирил Петков.

Крум Зарков: Октомври 2023 г. ще има решение за Шенген

Крум Зарков: Октомври 2023 г. ще има решение за Шенген

България има проблеми с върховенството на закона, убеден е Зарков

Съпредседателят на ПП Асен Василев каза, че форматът на днешния разговор не е достатъчен. Шенген и Еврозоната са двете големи теми от приоритетите за страната ни. Обединение около нетрудни теми иска той като тук визира съкращаване на срока за приемане на антикорупционния закон. Това е и изискване по ПВУ. Днес беше изпусната възможност да се отвори ИК на второ четене, отчете още Асен Василев. ПП искат изборен процес, който да не допуска манипулации от недобросъвестни хора. Цел е да се сложи край на феодалния вот и на вота под натиск.

ПП допуска министри от БСП и "Български възход", от ГЕРБ - не

ПП допуска министри от БСП и "Български възход", от ГЕРБ - не

И Меси да предложим, няма да се събере мнозинство за кабинет, посочи Денков

Атанас Зафиров от БСП заяви, че за Изборния кодекс промяна в позицията на БСП няма. БСП ще участва активно във всякакви разговори, поясни обаче депутатът. Левицата не вижда тежки разделителни линии. Червените не отстъпват от приоритетите си в редовния кабинет. Тези приоритети трябвало да бъдат консенсусни. На заден план обаче останали безплатните учебници. Ще трябва да го направим, заяви Георги Гьоков по тази тема и настоя и за безплатни лекарства за деца до 14 години. БСП иска отваряне на дебата за необлагаемия минимум. Гьоков декларира предварителна подкрепа на левицата, но окончателната щяла да дадат колективните органи на партията.

Акад. Денков възприе идеите на левицата като основа за намаляване на неравенствата. Всички политики обаче трябва да се вместят в 3% дефицит.

Депутатите в спор за сънищата си за дефицита в бюджета

Депутатите в спор за сънищата си за дефицита в бюджета

Законотворците обвиниха президента, че няма бюджет за догодина

Христо Иванов от ДБ похвали ПП за усилията. Трябва управление, но не какво да е, а такова, че да движи страната напред, изтъкна той като обясни, че според него това може да се случи с втория мандат. Съпредседателят на ДБ е разочарован, че някои партии не са се отзовали. ДБ са се фокусирали върху мерки, които трябва да се случат в рамките на 12 месеца. ДБ настояват за фискална дисциплина и влизане в Еврозоната. В същото време трябва да се вземат мерки срещу неравенствата и бедността. ДБ не искат да се изпускат от поглед и конституционните промени. ДБ си поставя цели в сигурността и отбраната, както и преодоляване на проблема с един доставчик на енергия. За формацията подпомагането трябва да е таргетирано, а не да се дават безплатни учебници на деца, чиито родители могат да си купят "Майбах". ДБ искат промяна на начина на управление на службите за сигурност, за да бъдат полезни на българската държава.

Христо Иванов: Не сме говорили с ПП за наши министри

Христо Иванов: Не сме говорили с ПП за наши министри

ПП са мандатоносител, те организират процеса, посочи Иванов

Георги Самандов декларира, че от "Български възход" са доволни, че на срещата всички са съгласни, че е нужно редовно правителство, което да решава проблемите на хората особено с бедността и неравенствата. Шенген и Еврозоната също е приоритет за БВ, които са за консервативен бюджет. От формацията настояват за финансова децентрализация на общините и мерки за увеличаване на събираемостта. Основен приоритет, според Самандов, е ядрената енергетика. БВ искат ограничаване на служебните кабинети за кадруване. Той настоя за целева държавна политика за демографската криза. Обнадежден съм от това, което чувам, сподели Николай Денков. В почивните дни ПП ще продължат работа по програмата за управление.

Стефан Янев иска работещ отбор, а не отбор пълен със звезди

Стефан Янев иска работещ отбор, а не отбор пълен със звезди

"Български възход" са готови да вземат третия мандат

В края на разговорите Кирил Петков заяви, че срещата е била позитивна. Той обаче недоумява защо при толкова ясни приоритети останалите не са дошли. Петков отново припомни, че неговото правителство е свалено от Ахмед Доган, Бойко Борисов и Елеонора Митрофанова. Промяната може би ще бъде малко по-бавна, малко по-трудна, но ще стигнем до нея, уверен е Кирил Петков.