Ще станете съучастници в ликвидирането на българския туризъм. Това заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов при обсъждането на закона за концесиите.

По думите му с промените отново се подарявали плажовете на приближени.

Министърът на туризма Николина Ангелкова не е съгласна с критиките на Валери Симеонов. В кулоарите на парламента тя обясни, че хората, които искат да концесионират плажовете са представители на малкия и среден бизнес. Усилията трябвало да бъдат максимално точни и ясни. Законът давал точна процедура как ще се стопанисват плажовете.

Ангелкова се похвали с ръст на събраните концесионни възнаграждения. За миналата година приходите от концесия на морски плажове и наеми са били над 18 милиона лева, изтъкна тя. Преди са били около 12-13 милиона лева.

Откакто ведомството й управлява концесиите са прекратени 10 концесионни договора. Всяка година нарушенията, които установяваме, намаляват, подчерта министърът.

По думите й Министерство на туризма налага солени глоби - над 400 000 лева за миналата година.

Със законопроекта се предлагат промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, засягащи възлагането на концесия на морски плажове, които се доближават максимално до правилата, разписани в Закона за концесиите, но съобразени със специфичните задължителни дейности по морските плажове и предоставянето на допълнителни услуги.

Парламентът улесни концесионирането на плажове
Обновена

Парламентът улесни концесионирането на плажове

В Закона се регулира сключването на договор за концесия за услуга

Регламентира се и дейността по контрола по начин, който позволява ефективност при отчитането на изпълнението на изискванията. За неуредените въпроси, свързани със стратегическото развитие и планиране на концесиите за услуга на морски плаж, финансирането на дейността и Националния концесионен регистър, както и за обжалването на решенията на концедента, се предвижда да се прилага Законът за концесиите.

Припомняме, че на 19 юни Министерският съвет одобри Закон за изменение и допълнение на Закона за концесиите, който създава режим процедурите за концесиониране на морски плажове да се извършват по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие 

На 5 юли депутатите приеха на първо четене промени в Закона за концесиите

Плажовете ще се отдават на концесии по закона за Черноморското крайбрежие

Плажовете ще се отдават на концесии по закона за Черноморското крайбрежие

Промяната одобри Министерски съвет