Парламентарният проблем на Македония си е неин проблем, смята Валери Симеонов.

"Според мен тук става въпрос точно за противопоставяне на политическа основа, което прераства в етническо", коментира той в кулоарите на Народното събрание.

"Аз също съм категорично за териториалната цялост на Македония и за максимално бързото решаване на този въпрос, макар че лично аз съм скептичен, че може толкова бързо да бъде решен", допълни депутатът.

Симеонов не се ангажира с мнение дали ситуацията е продиктувана отвън.

Определено сме свидетели на една активна външна политика на албанската държава, да не кажа и леко агресивна, подчерта той. Това трябва да бъде следено и да не бъде допускано -Албания да си позволява пряка намеса с инструкции и въздействие върху албанското малцинство в Македония, категоричен е Валери Симеонов. Европа трябва да бъде нащрек, според него.

Попитан дали е възможно същата ситуация да се повтори и в България, ако ДПС и ДОСТ дойдат на власт, той отговори: "Не, коренно различна е ситуацията тук. Коренно различно е съотношението. По друг начин са етносите, в България в много по-голяма степен са ни приобщени етносите, много по-установен е нормалният диалог".

Той смята, че партии като ДПС и ДОСТ пречат за естествената цялост на обществото.