Авиоремонтният завод АВИОНАМС-АД в Пловдив има лиценза и способността да ремонтира бомбардировачи СУ-25. Това посочва Синдикалният комитет на КНСБ и представители на работниците и служителите в завода в декларация до премиера Борисов и министрите на отбраната и икономиката Красимир Каракачанов и Емил Караниколов.

Димитър Манолов: Някои от ремонтите на Су-25 ще бъдат в България

Димитър Манолов: Някои от ремонтите на Су-25 ще бъдат в България

Предлагат минимум 20% от дейностите на 2 наши завода

Декларацията на синдиката идва във връзка с изказаното становище от военния министър Каракачанов, че след срещата му с представители на синдикатите по поставените въпроси в началото на месец септември е станало ясно, че АВИОНАМС няма нито лиценза, нито способността в момента да извършва такъв ремонт.

С позиция от 12 септември тази година Синдикалният комитет на КНСБ и служителите в завода сигнализираха за предстоящата обществена поръчка за възстановяване на летателната годност на 14 броя самолети СУ-25. В позицията бе заявено желанието на работещите в авиоремонтния завод държавното дружество задължително да бъде включено в тръжните документи и да бъде подизпълнител на избраната фирма.

Според синдиката и работещите в завода това ще осигури дълготрайна заетост на над 300 авиоспециалисти.

Искането на КНСБ и АВИОНАМС-АД се базира на това, че заводът има дългогодишен опит в ремонта на посочените изтребители. През годините в завода са ремонтирани 28 броя самолети СУ-25 и 98 броят двигатели Р95Ш.

В предприятието също така работели единствените в България авиоспециалисти за ремонт на изтребители. Поради това същите не се съгласяват със становището на Каракачанов. Според работещите в АВИОНАМС се прибързва необосновано, като по този начин се пренебрегва искането заводът да бъде подизпълнител на обществената поръчка.

САЩ, Швеция и Италия с оферти за изтребители

САЩ, Швеция и Италия с оферти за изтребители

F-18, F-16 и "Грипен" са новите машини

В тази връзка от КНСБ и ръководството на основната синдикална организация в АВИОНАМС - АД настояват за спешна среща в най-кратък срок с двамата министри. Подателите на декларацията са категорични, че ще предприемат всички възможни граждански и синдикални действия, така че да се защитят работните си мета и доходите на над 300 авиоспециалисти и техните семейства.

"Считаме, че залагането на такава клауза в договора към избрания изпълнител на обществената поръчка не нарушава българското и международно законодателство, а ще даде възможност парите на българския данъкоплатец да отидат в държавното дружество и българските работници и специалисти", допълва се в декларацията.

От ДБ се съмняват колко ефективни ще са възстановените самолети Су-25

От ДБ се съмняват колко ефективни ще са възстановените самолети Су-25

Погазването на заложените цели трябва да води до оставки, смятат от обединението