славчо атанасовКметът на Пловдив Славчо Атанасов заяви в студиото на bTV, че още не е решил окончателно дали ще се кандидатира за втори мандат. Той сподели, че жена му и негови колеги от други градове са го съветвали да не го прави, но окончателното решение си е негово.

По отношение на подкрепата, която градоначалникът получи от БСП, той заяви, че е по-важна подкрепата на гражданите на града. Според Атанасов, вече са минали времената, когато хората биха гласували за „синьо или червено магаре" в даден град.

Кметът на Пловдив показа увереност във възможностите си, заявявайки, че се ползва с подкрепата на всички и е извървял пътя до кметското място в града на тепетата. Атанасов контрира атаките на вътрешния министър Цветан Цветанов, който го нарече „добре структуриран хамелеон". Кметът напомни, че е бил избрани с подкрепата на ВМРО и ГЕРБ, но подкрепата за листите им е била с 20% по-слаба от гласовете за него. Това, по думите на Атанасов, го кара да се чувства мажоритарно избран.

Кметът на Пловдив обвини ГЕРБ, СДС, ДСБ и „частично" БСП, че се опитват да върнат нивото на изборите към това от началото на 90-те години. Според Славчо Атанасов, в управлението на един град няма място за политическо противопоставяне и въобще политиката е много малко.

Той коментира познанството си с шефа на Пловдивския панаир Георги Гергов, като заяви, че е нормално да се познава с водещите бизнесмени от областта, но по време на целия му мандат общината не е била в нерегламентирани взаимоотношения с него.

По наболялата тема за софийския боклук, който отново трябва да поеме към Пловдив, Славчо Атанасов изрази твърдата позиция, че градът му не е сметище. По думите му, вече депонираните 300 хиляди тона отпадъци са достатъчни за ново осмо тепе.

Кметът заяви, че няма начин да не се подчини на закона, но е твърде вероятно да има сериозно гражданско неподчинение в града. „С какви очи да убеждавам хората да не протестират?", запита Атанасов, който отбеляза, че няколко софийски кмета не са успели да се справят с проблема.

На аргумента, че столицата дава на икономиката най-много пари от данъци, градоначалникът отговори, посочвайки, че пловдивчани плащат около 1 млд. лева данъци, а само 10% се връщат.