Действието на премиера за изгонването на 70-те руски дипломати не е еднолично. Лидерът на "Демократична България" от парламентарната трибуна каза, че това е било дискутирано и обвиненията към министър-председателя Кирил Петков не са състоятелни.

Това заяви депутатът от "Демократична България" Атанас Славов пред журналисти в парламента относно решението на БСП да не участва в преговорите за кабинет с първия мандат на "Продължаваме промяната", ако премиер е Кирил Петков.

Кирил Петков остава кандидатурата на ПП за премиер

Кирил Петков остава кандидатурата на ПП за премиер

Мирослав Иванов: Нека не правим спекулации, нека изчакаме събитията да се случат

За ДБ е важно да има правителство с първия мандат в парламента и ще направят необходимото да се случи правителство с мандата на "Продължаваме промяната". ДБ ще подкрепи правителство на ПП с първия мандат с ясна визия за това какво да се прави в следващите месеци, обясни Славов.

На въпрос на News.bg не се ли забива прът в колелото на коалицията с поставеното условие от страна на БСП, Славов заяви, че ще се види в следващите дни, но по темите като външна политика, модернизация и сигурност е важно да има обща политика на коалиционните партньори. Той се надява разумът на коалиционните партньори да надделее.

И БСП се отрекоха от Кирил Петков, но заради изгонените руски дипломати

И БСП се отрекоха от Кирил Петков, но заради изгонените руски дипломати

Искат Румен Радев да свика КСНС

Припомняме, изненадващо се оказа съобщението от вчера на премиера Кирил Петков за изгонване на 70 руски дипломати освен за президента, и за коалиционните партньори на ПП - БСП и ДБ, макар и вторите да го подкрепиха. Днес в Народното събрание също се оказа, че депутатите от ПП не са били уведомени, а от ИТН заявиха, че това е солова акция и хрумка на премиера Петков. Съмнение изразиха и от ГЕРБ/СДС. От "Възраждане" пък по този повод поискаха процедура по запрещение на Кирил Петков.

Президентът Румен Радев, който е на срещата на върха на лидерите на НАТО в Мадрид, се надява се решението за руските дипломати да е обмислено и като мащаби, и като последствия.

В делегацията, с която Румен Радев е на срещата в Мадрин е и външният министър Теодора Генчовка, която до този момент не е изказала позиция. Тази сутрин с пост във фейсбук МВнР определи като абсолютно недопустим призива от страна на руското посолство за волни пожертвувания в помощ на руските военни и техните семейства.

По официална информация броят на руските дипломати в България е 40 души, а нашите в Русия - общо 11.