"Търся подкрепа от всеки депутат, който иска да се случат промените в Конституцията по правилния начин. Тук оставяме настрана споровете, които сме имали през годините. Доколкото няма пряка намеса в моята работа - мога да се чувствам дискомфортно, но това не би трябвало да влияе на работата." Това заяви пред бТВ министърът на правосъдието Атанас Славов. Коментарът си той направи в навечерието на последната пленарна седмица преди едномесечната ваканция, която ще вземат депутатите преди местния вот. А в последния ден от работната седмица - в следващия петък, предстоят да бъдат разгледани на първо гласуване промените в Конституцията.

Шефът на правосъдното ведомство изрази оптимизъм, че промените във върховния закон в сектор Правосъдие, предложени от ПП/ДБ, ще бъдат подкрепени от другите в "некоалицията" партии, които са застанали зад поправките.

"Имам всички основания да считам, че проектът за Конституция ще получи подкрепата на всички сили, които го внесоха (ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ, ДПС). Заявката е много силна - реформи в правосъдната система и в прокуратурата. Не мисля, че някой ще провали този сериозен опит", уверен бе Славов.

Но все пак подчерта - още от началото на мандата си заявил, че ще заеме този пост с една цел - именно промените в Конституцията, а ако те не се осъществят по планирания начин, би подал оставка.

"Мисля, че ГЕРБ и ДПС ясно са осъзнали своя интерес, партиен, интересът на техните лидери, конституционните промени да се случат по правилния начин.

Предстои да видим обаче дали някакви краткосрочни интереси ще надделеят, но мисля, че ще надделее големият интерес", продължи с оптимистичната реторика Атанас Славов.

Поправката на Конституцията не е ремонт на касов апарат

Поправката на Конституцията не е ремонт на касов апарат

Политолози: Конституционните промени ще минат покрай Руската църква, нужен е дебат

По отношение на орязването на правомощията на президента, Славов подчерта, че в първоначалния вариант на Конституция на ПП/ДБ не е било предвидено орязване на правото на държавния глава на глас при назначаването на "тримата големи" в съдебната система, но такава воля се появила в парламента.

Същевременно възражения по въпроса няма и Венецианската комисия, но за да избегнат всякакви съмнения, правителството е готово да се проведе дискусия по въпроса преди да се вземе окончателното решение.

През октомври чакаме становище от Венецианската комисия за конституционните промени

През октомври чакаме становище от Венецианската комисия за конституционните промени

Премиерът се срещна с представители на Комисията