След два часа спор и час почивка по време на дебата върху заглавието на Закона за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива на второ четене депутатите преминаха напред. Заглавието се сменя и вместо "моторни горива" - на "транспорт". По предложение на ДПС бе решено да се гласува и да се спре дебатът. Рамадан Аталай посочи, че партията искала дерогацията, за да може печалбите от дейността на "Лукойл" да останат в България. Допуснахме парите да отидат в "Литаско", каза той. Печалбата от "Лукойл" да се даде на уязвимите семейства, иска партията на Ахмед Доган.

Цочно Ганев изрази мнение, че ПП прокарват интереси и не разбира отпора им да не се вземат свръхпечалбите на "Лукойл". Цончо Ганев пряко замеси името на депутата от ПП Настимир Ананиев, който "работил с руски граждани". Странна симбиоза между ДПС и ДБ, видя още депутатът от "Възраждане".

Венко Сабрутев се обърна към ГЕРБ/СДС, че дават на залата да гласува закон, който защитава интересите на "Лукойл", като им гарантира стотици милиони левове свръхпечалба. Той поиска да се подкрепи законопроекта, но ако бъде изменена формулата, която оставя половината от свръхпечалбата на "Лукойл". ПП ще направят предложение да се събира 100% от свръхпечалбата, разликата между двата сорта.

ПП пита къде е левчето в литър гориво на Добрев

ПП пита къде е левчето в литър гориво на Добрев

Според ГЕРБ гражданите вече са видели поевтиняването

Депутатите приеха да се промени месечната вноска на лицата, произвеждащи нефтопрудкти, изнесени от Русия, като се вдигне от 0.5 ст. на 0.7 ст. на литър. "За" гласуваха 154 народни представители, "въздържали" се бяха 9.

Депутатите приеха още да има отстъпка за гориво на литър, но само за уязвимите групи с уточнението, че формулата ще се изчисли от Министерство на икономиката, а Министерство на социалната политика ще определи критерии кои да са подпомогнатите семейства.

Депутатите мислят как да намалят цените на горивата

Депутатите мислят как да намалят цените на горивата

За да се окаже дерогацията за руския петрол само в полза на частни търговски субекти