С вчерашния си обявен ход, че ще върне мандата, Слави Трифонов направи два хода - първият ход - отказ от участие във властта - е разумен, а вторият е символичен - репликата за шахматистката Антоанета Стефанова.

Това заяви социологът Андрей Райчев в сутрешния блок на БНТ намеренията на партия "Има такъв народ" (ИТН) да върнат мандата, веднага след като го получат.

Проф. Пламен Киров: При служебен кабинет мораториумът спира да действа

Проф. Пламен Киров: При служебен кабинет мораториумът спира да действа

Президентът трябва да връчи втория мандат незабавно

Според него по различен начин ГЕРБ и БСП виждат изборите, Трифонов - по друг. При едни свободни избори и с цялата слава на втори, Трифонов се надява да нарасне подкрепата му и едва ли мисли за щети, посочи социологът.

По думите на Райчев идеята на Слави Трифонов е: иска втори мач, тоест ако е завършил наравно или е загубил първия мач с 0:1, иска да бие във втория мач с 3:1. Слави Трифонов играе за програма максимум. Ако това не се потвърди, ще трябва да мине обаче на програмата минимум, изтъкна Райчев.

ГЕРБ очакват покана за разговор от взелия третия мандат

ГЕРБ очакват покана за разговор от взелия третия мандат

Десислава Атанасова посочи трите лъжи на Слави Трифонов

Според анализатора, ако тези сметки се сбъдват, всеки месец ще има избори. Според него никой няма да разполага с лукса на цялата власт.

Той очаква третия мандат да го получи БСП. Ако някои може да състави нещо, това е госпожа Нинова и ще си вкара страшен автогол, ако състави правителство. Проблемът е, че трябва да мине през национален форум, където ще получи критики и вътрешнопартийни проблеми, смята Райчев.

Огнян Герджиков няма да е служебен премиер

Огнян Герджиков няма да е служебен премиер

Да не дойде политическа пандемия след здравната

Според него, когато президентът определя датата за изборите, трябва да се мисли дали са приети всички изборни правила и колко ще е бюджетът. Андрей Райчев не очаква, ако има служебно правителство, то да бъде стабилно или да се запомни с нещо.

Според политолога Румяна Коларова, която също присъства в студиото на БНТ, оттук нататък сме свидетели на една дейност, която ще извършат почти всички партии - да контролират и ограничават щетите. Единствената партия, която ще излезе без щети, е ДПС. Оттук нататък развитието на събитията ще бъде в рамките на пиар терминология, посочи тя.

Според нея малко време ще трябва на хората, за да разберат какви нелепости били изговорени в 45-тия парламент. Слави Трифонов не може да бъде зависим и ще управлява тогава, когато е независим от останалите, посочи Коларова.

Шансът на Слави Трифонов бил да направи кабинет с голямо мнозинство, с което една партия нямало да изнудва всички останали. За него Европа е нещо, което с лека ръка е отхвърлил, действа на сцената, изтъкна Румяна Коларова.

Хаджигенов разочарован от решението на ИТН

Хаджигенов разочарован от решението на ИТН

Всички се притесняват от големия провал

Тя смята, че ясно се върви към предсрочни избори, а малките партии нямало как да поемат отговорност. Коларова е на мнение, че не са толкова важни промените в Изборния кодекс, колкото актуализациите в бюджета. "Когато отидоха в парламента, те го свършиха като кучето на нивата", коментира тя.

Ако нещо трябва да се гледа внимателно оттук нататък е служебното правителство, каза още Румяна Коларова.