Ангажирането с управление в краткосрочен план по-скоро може да донесе негативи, особено сред хората, които искат бързи промени. Най-подготвени за нови избори са ГЕРБ и ДПС, защото са подредени партии. Това заяви пред БНР социалният антрополог Харалан Александров.

Той описа парламентът като трибуна за предизборна борба. Това е класическа предизборна ситуация, обясни Александров.

"Партията на Слави Трифонов е в процес на възникване и вероятно ще се структурира в движение. Там има много ентусиазъм и много очаквания и надежди. Много вероятно е след промените в Изборния кодекс, което явно е единственият приоритет на 45-ия парламент, да бъде подкрепена от повече гласове от чужбина", каза изследователят на българския политически живот.

По думите му в "Демократична България" се срещат две тенденции. От една страна са хора, които са силно ориентирани към промяната, от друга страна са хора образовани и отговорни, така че там се борят тревогата от несигурните времена, които идват, с желанието да продължи революцията до победния ѝ край".

Манолова към депутатите: Стига партийни маневри, заемете се с проблемите на хората

Манолова към депутатите: Стига партийни маневри, заемете се с проблемите на хората

Тя вещае тежко икономическо и социално лято, ако НС продължава да се разсейва от проблемите на избирателите си

Според социалния антрополог притеснението, което е било на улицата, вече се е пренесло в Народното събрание.

Харалан Александров определи поведението на премиера в оставка Бойко Борисов като на силен лидер. Според него действията на премиера в оставка били демонстрирали превъзходство.

"Това, което би могло да върне ГЕРБ, е една нова генерация, след процеси на промяна, и ако има много голям провал в следващото мнозинство", смята Александров.

Мнението на социалния антрополог е, че голяма част от еуфорията е свързана с фантазията за Слави Трифонов и негово управление.

От БСП щели да обсъдят дали да приемат мандата за съставяне на кабинет

От БСП щели да обсъдят дали да приемат мандата за съставяне на кабинет

За бизнеса, за хората предстоят трудни времена, убеден Филип Попов

Припомняме, мандатът бе връчен на първата политическа сила ГЕРБ, като номинираният за премиер Даниел Митов обяви, че на разговори ще бъдат поканени "Демократична България" и втората по големина в парламента група "Има такъв народ". И двете групи отказаха разговор. А ГЕРБ решиха да не минават през процедура на гласуване през парламента.

От ГЕРБ върнаха мандата за съставяне на правителство на 23 април. Президентът Румен Радев даде време на втората политическа сила, класирала се на изборите от 4 април 2021 г. - "Има такъв народ" преди да им връчи мандата.

На 26 април стана ясно, че лидерът на ИТН Слави Трифонов предлага шампиона по шахмат Антоанета Стефанова за премиер и връща мандата на секундата.