Световната шампионка по шах Антоанета Стефанова ще бъде номинацията на "Има такъв народ" за премиер. Това обяви в профила си във фейсбук лидерът на партията и шоумен Слави Трифонов.

Мандатът обаче ще бъде върнат веднага или "на секундата", както обявява Слави Трифонов, защото "няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство."

Слави Трифонов към Борисов: Има си процедура, по Конституция

Слави Трифонов към Борисов: Има си процедура, по Конституция

И той му отговори чрез Фейсбук

Стабилно правителство "Има такъв народ" не може да направи, защото, както заявява Трифонов, предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани. И това тяхното не е подкрепа, а зависимост.

"Така че Антоанета Стефанова ще приеме мандата с уважение и веднага ще го върне. Законът, Конституцията и демокрацията ни дават възможност да направим по-добър избор."

Слави Трифонов обяснява още, че освен световен шампион по шах Антоанета Стефанова има икономическо образование и говори пет езика, а "сравненията, размислите и изводите" оставя на привържениците си. 

Все пак Слави Трифонов се аргументира и защо точно Стефанова е номинацията на ИТН: Именно световните шампиони по шах са обожествявани, а българите имаме двама такива, които "ни карат да се гордеем" пред света. "За тях се пишат книги, правят се филми и имената им са изписани със златни букви в световната история. И ние имаме двама. Освен Антоанета Стефанова световен шампион по шах е и Веселин Топалов."

Трудни следизборни прогнози... нещо неочаквано?

Трудни следизборни прогнози... нещо неочаквано?

Досега нямаме парламент, разпуснат без да излъчи изпълнителна власт, напомня Евгени Кръстев, но има шанс служебното правителство да поизчака до следващата година

Припомняме, миналата седмица от ГЕРБ/СДС и номинираният от тях за премиер Даниел Митов върнаха първия мандат за съставяне на правителство след провелите се на 4 април избори за народни представители. От ГЕРБ/СДС върнаха мандата, след като и от "Демократична България" и от "Има такъв народ" отказаха изобщо разговори за подкрепа за съставяне на правителство и преди предложението им за кабинет да мине на гласуване през Народното събрание. 

ГЕРБ без очаквания от ИТН, но: "няма време"

ГЕРБ без очаквания от ИТН, но: "няма време"

Не казват дали ще дадат подкрепа, нито дали ще има "дежурни депутати"

Така вторият мандат трябва да бъде връчен на "Има такъв народ" на Слави Трифонов. Президентът Румен Радев не връчи веднага мандата, въпреки че беше уверил, че няма да забавя процедурата. Държавният глава изрази надежда предоставеното време да бъде инвестирано в диалог и изграждане на доверие между политическите сили, тъй като България има нужда от стабилно правителство.

Румен Радев не иска да мисли още за служебно правителство

Румен Радев не иска да мисли още за служебно правителство

Несериозно е да мислим още за служебно правителство