Следващата седмица трябва да има нов председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура". Обмислят се различни варианти и се търси най-доброто решение. Нямаме време, трябва да реагираме бързо, обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. 

От 1 януари трябваше да тръгне системата за продажба по електронен път на винетки за тази година под шапката на новосъздаденото преди шест месеца тол управление.

Още в първия работен ден обаче се оказа, че в цялата страна няма никаква готовност за продажба, системата не работи, на граничните пунктове дори няма монтирани терминали. Скандалът струва 4 уволнения в АПИ, както и на шефа на Агенцията, Светослав Глосов.

Борисов поиска и получи оставката на шефа на АПИ

Борисов поиска и получи оставката на шефа на АПИ

След среща рано тази сутрин в Министерски съвет

Няма законов механизъм, с който да отменим глобяването, всички трябва да имат винетки при ползването на републиканската пътна мрежа, обясни Аврамова. Тя коментира, че тази година се въвежда електронната система за плащане на пътна такса и напомни, че през миналата година са продавани винетни стикери със срок на валидност и през тази.

Сега системата работи на смесен режим - ако имате валидна хартиена винетка и ви спрат органите на полицията и тола, няма да ви глобят.

Снимането и правоприлагането ще е от екипи на пътя. През 2019 г. няма да има електронно правоприлагане - няма да се глобява, че някой е сниман на пътя, а системата е регистрирала, че няма винетка. Системата няма как да регистрира, че някой има хартиена. Правоприлагане ще има от колите на тол контрола и пътна полиция. Екипите вече са на пътя, допълва министърът.

Тол автомобилите имат е-винетка и се движат по пътищата с такава, те не са освободени, заяви Аврамова.

Хаосът около винетките бил заради софтуерни проблеми и хакерска намеса
Обновена

Хаосът около винетките бил заради софтуерни проблеми и хакерска намеса

Проблемите около електронните стикери ще бъдат отстранени до седмица

Критерии за това кой път е с винетка са заложени в закона. Такава е необходима за републиканските пътища извън населените места. В първоначалния списък на Министерския съвет бяха и Северната скоростна тангента, и северната дъга.

Премиерът е взел принципно решение - ако дадена община иска част от републиканската пътна мрежа да е освободена от винетки, то тази община може да подаде искане след решение на Общинския съвет за прехвърляне на пътя за поддръжка от общината. Нито една община не е подала такова искане до момента, обясни регионалният министър.

"Въвеждането на тол системата е добро решение. Ние също искаме да сме от държавите, в които това е справедлив инструмент. Автобусният бранш изказва притеснение преди да е видял тарифите. Световна банка изготвя доклад за тарифирането с различни варианти, който ще е факт до края на месеца и предстои обсъждане. Ние искаме най-справедливия модел", допълни Аврамова.

Без винетка по Северната скоростна тангента
Обновена

Без винетка по Северната скоростна тангента

Шефът на АПИ отиде в Министерския съвет

"Ако до момента приходите от автобуси с винетки са били 16 млн. лв., толкова ще искаме да се съберат и сега. Автобусите обаче, които пътуват повече, ще плащат малко повече. Автобусите, които извършват превози по общинските и по-малките пътища, ще плащат по-малко. Разходите за тол са много малка част от компонента на цената на билета", коментира тя.

Аврамова дава пример с вариант за тол от София до Русе, "около 1 лв. ще е оскъпяването на билета, ако цялата тежест се разпредели в цената на билета при 20 заети места. При 50 заети места оскъпяването ще е 50 ст."

Относно автомагистрала "Хемус", тя обясни, че това е "необратим процес. Отпуснахме 1,350 млрд. лв. тя да бъде построена до 2024 г. Това е добра новина за Северна България, защото бизнесът и икономическото развитие търсят добра инфраструктура".

Аврамова не вижда нищо лошо в това да има повече държава в строителството на инфраструктура.

БСП иска да види договора за строителството на "Хемус"

БСП иска да види договора за строителството на "Хемус"

Според Йончева държавната фирма "Автомагистрали" няма капацитет

Регионалният министър обясни, че държавното дружество "Автомагистрали" изпълнява проекти, възложени от АПИ - ремонт на мостове, виадукти, тунели, като в ремонт са най-трудните съоръжения.

"Ние искаме това дружество да може да реализира големи проекти - ще наема специалисти, техника, по опита на други държави, коментира още тя. В момента няма сключени договори с подизпълнители за строителство на АМ "Хемус", компанията има сключени рамкови споразумения. МРРБ е принципал на това държавно дружество, но мениджмънтът и решенията дали да се закупи техника и как да се строи ги взима то. По закон дружеството няма право да превъзлага и да наема подизпълнители за повече от 20% от дейностите", обясни Аврамова.

"2023 г. е индикативният срок за завършване на АМ "Струма". Пет месеца предсрочно е открита отсечката между Кресна и Сандански. На 43% е готов участникът от Благоевград до Крупник, има избрани изпълнители за трасетата преди и след тунел "Железница". Има решение на ВАС за жалбата за тунела. В момента тече търгът и за отсечката в дефилето", допълни тя.

Дончев: Има изключение в Закона за обществените поръчки по казуса за АМ "Хемус"

Дончев: Има изключение в Закона за обществените поръчки по казуса за АМ "Хемус"

"Автомагистрали" ЕАД няма сключени договори с подизпълнители

"Пътният бранш ще има много работа тази година. Дадохме зелена светлина за обекти за над 3 млрд. лв. през тази година. Освен магистралите, ще ремонтираме и над 700 км пътища за над 500 млн. лв.", посочи Аврамова.

Тя коментира, че приоритет са и свлачищата и че в бюджета на МРРБ има 140 млн. лв. за такива обекти, като тази година ще стартира ремонтът на всички свлачища, които затрудняват движението.

"Декларирахме, че нямаме против да се вземат проби на посочените от БСП пътища. За да има такава проверка, трябва да има проект за реорганизация на движението, което е сериозна процедура. За да се случат проверките, с писмо до БСП поискахме пътни експерти, които да работят с АПИ, да направят график. До момента обаче няма посочени такива пътни експерти, с които да комуникират експертите на АПИ", обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Нанков препоръча БСП да си смени информаторите

Нанков препоръча БСП да си смени информаторите

Петя Аврамова опроверга Елена Йончева, ще й даде договора за "Хемус"