България имаше един приоритет и тя изпусна да го наложи - това беше да махнем границите на Шенген. Да го няма този механизъм.

Това стана ясно от думите на бившия служебен премиер и бивш кмет на София Стефан Софиянски пред БНТ. Той е категоричен, че европредседателството на България е било: "абсолютно сбъркано".

Жан-Клод Юнкер: Мястото на България е в Шенген и в еврозоната

Жан-Клод Юнкер: Мястото на България е в Шенген и в еврозоната

Политическата воля е тази, която печели пред буквата и параграфа на договорите

Според него, влизането в еврозоната не е и не може да бъде самоцел. Като член на ЕС ние трябва да гоним стандарта на другите европейски страни, но за съжаление правителствата след 2007 г. не са могли да направят така, че еврозоната да е средство за преодоляване на ниския стандарт на живот и бедност. Дори България да влезе в еврозоната - това дали ще оцелее там, съвсем не е сигурно, съмнява се Софиянски.

Променят условията за чакалнята на еврозоната като Шенген, притеснен Борисов

Променят условията за чакалнята на еврозоната като Шенген, притеснен Борисов

Какво стана с нашето европейско семейство? Разделихме се на лагери

По думите му, през 2009-2010 г. България имаше много тежък спад на Брутния вътрешен продукт (БВП). От тогава ние не можем да излезем от него. Имаме слаб, недостатъчен ресурс. До това доведе слабата работа на правителствата на Станишев и Борисов.

Той е поддръжник на излизането на България от валутния борд. По думите му, българският лев сега е подценен. Националната ни валута има възможности на базата на държавния резерв да се мери с еврото, каза Софиянски и припомни, че през месец март 1997 г. влязохме във валутния борд.

Да дадем автономия на БНБ да определя курса на лева спрямо еврото, призова Софиянски и призна, че това ще натовари бизнеса, за което е необходим икономически растеж.

В същото време бившият служебен премиер призна, че българският пенсионер ще бъде 10 пъти по-ниско от гръцкия, който дори при криза получава по-висока пенсия.

Дянков: Сега е единственият момент за еврозоната

Дянков: Сега е единственият момент за еврозоната

Ако тръгнем за чакалнята, влизаме

Аз съм против манталитета на това управление и против ниския стандарт на българина. Високият икономически растеж ще доведе до по-голям растеж на еврото, каза Софиянски.

Стефан Софиянски призна и грешките, допуснати от управляващите на България - грешка беше продажбата на ЕРП-тата, банковата система, каза той.

Изпуснаха два много сериозни възможности България да се върне в някои сектори - първо загубата на КТБ. Фалитът на тази банка стана по времето на Орешарски, Близнашки и Борисов. КТБ трябваше да бъде оздравена по пътя на одържавяване и трябваше да бъде обединена с ББР и да имаме мощна национална банка. Вместо това по споразумение политическо фалирахме КТБ и изпуснахме тази възможност.

КЗК ще проверява пазара, а не произхода на парите на "Инерком"

КЗК ще проверява пазара, а не произхода на парите на "Инерком"

От Комисията уточняват какви са й правомощията

Второто - при положение, че ЧЕЗ иска да се оттегля, трябваше да намерим механизми да влезем в това дружество. Не само че не задържахме КТБ, а и продадохме Общинска банка. Тя можеше да бъде ползвана с добра инфраструктура. Това са грешки, призна Софиянски.

От "Инерком" не са дали най-високата оферта за покупката на ЧЕЗ

От "Инерком" не са дали най-високата оферта за покупката на ЧЕЗ

Падежът на офертата бил 9 месеца

Относно форума 16+1 - Седмата среща на ръководителите на правителствата на страните от Централна и Източна Европа и Китай, който сега се провежда в София, Софиянски заяви, че сме закъснели. Докато ние правим форум, Сърбия строи магистрали с китайски инвестиции. В продължение на години Китай поддържаше ръст на БВП между 8 и 10 % ръст на БВП, допълни Софиянски.