Това е единственият възможен момент в следващите пет години, за да влезем в еврозоната. Това заяви бившият министър на финансите и вицепремиер Симеон Дянков в ефира на Нова.

Той обясни, че сега е моментът да кажем, че Европа трябва да върви по пътя, които сама е определила. Трябва да влезем в еврозоната, категоричен е Дянков.

Борисов: До две седмици България внася документи за чакалнята на еврозоната

Борисов: До две седмици България внася документи за чакалнята на еврозоната

Премиерът е патрон на наградите на КРИБ…

Бившият финансов министър коментира, че независимо какви отзиви чуваме от европейската комисия или европейските сили, ние покриваме Маастрихтските критерии.

Да бъдем в Банковия съюз не е необходимо условие, за да влезем в еврозоната, отсече Дянков.

Хората се притеснявали, че ако влезем в еврозоната ще се вдигне инфлацията или БНБ ще смени курса и ние рязко ще обеднеем, обясни Дянков. Той беше категоричен, че нито едно от двете не е възможно.

"Фич" потвърди рейтинга си за България

"Фич" потвърди рейтинга си за България

Оценката за рейтинга е подкрепена

"По закон имаме твърд курс", изтъкна бившият финансист № 1. Нашият курс би могъл да се смени чрез закон. Няма как да стане 240 парламентаристи да сменят закон незабележимо, изтъкна Дянков.

От това произтичало и че няма как да има голяма инфлация, успокои бившият министър.

Ако тръгнем към чакалнята, ще влезем в нея. Много по интересни ще сме за инвеститорите, ако сме в еврозоната, увери Дянков.

Бедността е основната причина да не сме в Еврозоната, тълкува социалист

Бедността е основната причина да не сме в Еврозоната, тълкува социалист

Докладът на ЕЦБ констатирал същите пропуски като през 2016 г.

В чакалнята се чака минимум две години, може и повече. Това веднъж завинаги ще приключи темата с България на първа скорост, акцентира финансистът и добави, че оттам нататък можем да останем в чакалнята колкото е необходимо или колкото дълго преценим. Стратегически правилно е да влезем в еврозоната сега.

Той призна, че ако бяхме в Банковия съюз несъстоятелността на КТБ нямаше как да се случи.

Дянков е категоричен, че ще ни приемат в чакалнята на еврозоната, защото покриваме всички изисквания.

Няма да има нова финансова криза, поне в близките няколко години. Очаква се следващите около 5 години да бъдат благоприятни за европейската икономика. 3% e ръстът на икономиката в Европа. В България даже повече.

АИКБ прогнозира ръст на икономиката от 4,2% тази година

АИКБ прогнозира ръст на икономиката от 4,2% тази година

Освен европейски социален стълб е нужен и предприемачески такъв, настоя Велев

Относно рестарта на АЕЦ "Белене" Симеон Дянков коментира, че никога ЕС няма да позволи китайски инвеститор да построи такава централа на територията на съюза.

"Страни като България отиват и казват ние искаме да рестартираме АЕЦ "Белене" имаме предложение от китайски инвеститор", изтъкна Дянков и допълни, че на този етап ЕК клати глава и казва "елате като стане". Две държави до тук са опитвали и не се е реализирало, това са Словакия и Унгария, доуточни финансистът. Или има голям частен европейски инвеститор, или няма да стане, отсече бившият министър на финансите.

Според социалист АЕЦ "Белене" се размразява, не се рестартира

Според социалист АЕЦ "Белене" се размразява, не се рестартира

Той твърди, че няма сеизмична активност

Припомняме, падането на мораториума над АЕЦ "Белене" бе гласувано от депутатите в Народното събрание. То мина със 172 гласа "за", 14 "против" и двама въздържали се депутати. Както в енергийна комисия, така и на гласуването на мораториума, се наложи предложението на ГЕРБ за размразяване на работата по АЕЦ "Белене", като проектът трябва да е на пазарен принцип и без държавни гаранции.

Четирите организации от АОБР с отворено писмо до Народното събрание заявиха, че не са доволни от това, че министър Петкова огласява само две изисквания за осъществяване на проекта АЕЦ "Белене" при "пазарни условия" - да няма държавни гаранции по осъществяването на проекта и да няма дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия. Те излязоха с допълнителни условия и предложение за схема. Работодателските организации предупреждават и че в публичното пространство се разпространява информация, която не отговаря на истината - за цената на електроенергията, произведена от АЕЦ "Белене", за обема на бъдещото електропотребление, както и за липсата на алтернативи.

Демократите в пълна готовност за още протести срещу АЕЦ "Белене"

Демократите в пълна готовност за още протести срещу АЕЦ "Белене"

Протестират пред МС при разглеждането на активирането на централата

Мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. с мнозинството на ГЕРБ . През 2018 г. лично премиерът Бойко Борисов се изказа в посока той да отпадне, а и министър Теменужка Петкова лансира проекта в рамките на участието си в международния форум "Атомекспо".

В началото на март месец тази година Народното събрание поръча на Министерството на енергетиката да изготви предложение за бъдещето на АЕЦ "Белене" и какво ще е бъдещето на пасивите и активите на проекта.

Припомняме, темата за проекта АЕЦ "Белене" стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

НС решава рестарта на АЕЦ "Белене"
Обновена

НС решава рестарта на АЕЦ "Белене"

Рамадан Аталай: Енергетиката не трябва да започва с наздраве

БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ "Белене", но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. От БАН категорично защитиха доклада си и 90-те варианта, които той дава.

Въпреки че в публичното пространство продължава да се говори преди всичко за или против проекта "Белене", акцент в дейността и думите на министър Теменужка Петкова в последните месеци е проблемът с оборудването на ядрената централа, което е изготвено от Русия по договор и на което Българската държава е реален собственик.

Работодателите допълват условията на МЕ за АЕЦ "Белене"

Работодателите допълват условията на МЕ за АЕЦ "Белене"

Още три условия за възлови, а и са нужни допълнителни гаранции

Според Теменужка Петкова не се изключва възможността и Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 г. Конкретни преговори по този въпрос не са водени. През октомври миналата година премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на руската държавна компания "Росатом".

След това обаче премиерът Борисов излезе с още една авангардна идея проектът "Белене" да стане общобалкански проект, който да се осъществи с европейско финансиране.