Непрекъснато променят условията за чакалнята на еврозоната както за Шенген. Това коментира пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов.

Министър-председателят увери, че сроковете сме си ги поставили ние и в момента искаме да се подготвим добре, за да бъде направено всичко както трябва.

Притесненията си относно процедурата по кандидатстване за механизма ERM II или чакалнята за еврозоната, премиерът изтъкна и по време на форум за сближаването на заплатите в страните от Източна с тези от Западна Европа.

Борисов препрати въпроса с догонването на заплатите към партиен форум на БСП

Борисов препрати въпроса с догонването на заплатите към партиен форум на БСП

Премиерът бе награден за най-добър социален партньор

Премиерът попита представителят на ЕКОФИН защо променят непрекъснато правилата, по които се кандидатства в чакалнята за еврозоната. "Основното правило, по което ни атакуват нас сега е затова, че сме във Валутен борд. България е доказала, че 22 години може да работи във Валутен борд - при всички правителства, при всички катаклизми. Има здрав фискален резерв, който всички пазим, огромен златен резерв, който пазим и 22 години живеем в курс едно към две. Какво не ви харесва"- попита Борисов и продължи примерите с 4% ръст на БВП, безработица под 6% и 25% намаление на външния дълг.

"Къде е рискът за чакалнята на Еврозоната за България - няма, нулев е рискът. Егоизъм има - да, но начинът, по който работите в момента - ще я счупите Европа по средата и това невероятно създание, което е ЕС, ще бъде торпилирано накрая и то само от егоизъм на всяка една отделна държава", предупреди Борисов.

Борисов: Да ви е честита алтернативата БСП и ДПС, ако искате

Борисов: Да ви е честита алтернативата БСП и ДПС, ако искате

Така премиерът тълкува вотът на недоверие

Борисов заяви, че много стриктно изпълнява ангажиментите - "в нашия мандат средната работна заплата ще стане 1 500 лв., 650 минималната. Променена по думите му е и структурата на икономиката във високоразвити технологии - машиностроене, автомобилна промишленост. "Завод след завод се прави. Нямаме нито една претенция. Инвестираме в образование, инвестираме в образователна инфраструктура."

"От години ходя на Европейски съвет - следя процесите - тези наказателни процедури, които започват срещу Полша, срещу Унгария, няма да доведат до добро", посочи Борисов. Той визира и изборите в отделните държави, където по думите партии, за които до преди две или три години въобще не сме искали да чуем, вече излъчват премиери.

"Завчера в Брюксел слушах внимателно за пореден път. Похарчихме сигурно тонове керосин - всички да ходим до Брюксел и да се върнем, знаейки че абсолютно нищо не правим. Просто ще си поговорим. Ние ще си поговорим и сега в четвъртък. България положи огромни усилия - предложих конкретен план за миграцията", поясни Борисов.
"Сто пъти говорих с Виктор, с Ангела, с всички - няма да стане със сила. Няма как да накарам обществата да приемат нещо, което е неприемливо. Нямам тук вода и олио да ви смеся и да видите дали ще се смесят.

Затваряне на границите и преминаване през пунктове иска Борисов в Брюксел

Затваряне на границите и преминаване през пунктове иска Борисов в Брюксел

България доказа, че като страна на първа линия може да се справи с бежанския натиск

Относно отношенията в Европейския съюз Борисов констатира - "Не са много приятни, хич не обичате да ги чувате! Какво стана с нашата Европа, с нашето семейство? Разделихме се на лагери. И то лагери брутални вече в отношенията си. Какво значи да вземеш правото на глас на държава членка от ЕС. Можете да си представите до къде сме стигнали и вече да говорим - кой към коя група клони. Кой премиер ще се изправи и ще каже - дайте ми мигрантите на мен.

"Ние сме хуманни. Не можем да ги оставим да измрат. Не можем да ги стреляме по границите. Ние трябва да осигурим. Това е Европа - най-хуманното място в света. Не можем и като колегата Тръмп да кажем - всички от границата марш навън, без съд, без регистрация. Може би е прав, но не можем да го кажем - мигновено ще ни хванат всички неправителствени организации", коментира Борисов. Според него икономическите мигранти са конкуренти на пазара на труда и могат да бъдат приемани само когато имаме нужда от тях. "На сила не може да ни ги дадете", категоричен бе Борисов.

Нинова изригна: За Борисов мигрантите са средство за подобряване на демографията ни

Нинова изригна: За Борисов мигрантите са средство за подобряване на демографията ни

Борисов безрезервно слушал Меркел

Борисов констатира, че вместо пари да бъдат вложени в инфраструктура - те ще бъдат вкарани във въоръжение.

"Отново тихомълком започна надпревара точно в тази сфера. Санкции, надпревара", коментира Борисов, според когото е модерно да кажем, че ще се вдигнат разходите до 2%, но "за какво ни е?"
"Знаете ли колко трилиона ще отидат за въоръжение, което няма нищо общо с това, което синдикатите, работодателите, всички ние искаме", попита Борисов.

Министър-председателят отново настоя за затваряне на външните граници, изнесени центрове за бежанци, извън територията на ЕС. Борисов заяви, че тогава и той ще поеме риска и ще излезе пред народа и ще гарантира, че това няма повече да се случи.

"Гарантирано е, че ще стоят тук и ще ги гледаме - 6 месеца, 8 месеца докато свърши войната. Аз съм убеден, че тогава хората ще ги приемат. Защото и тези хора не са виновни, които им минават умните и красиви ракети отгоре и по-глупавите, но пак ракети - върху главите на тези хора. Надали те правят разлика откъде идва ракета. Ние ще си платим за това от ЕК - с нашите вноски, която всяка държава внася там", категоричен бе премиерът.

Той увери, че точно това е казал и на колегите си в Брюксел онзи ден.

"Много мътни води текат под нашите мостове", каза още Борисов. По думите му темата с бежанците трябва да се подреди логично, да успокои народите в Европа, да се помогне на бягащите от войната. "Никак не е сложно - трябва воля", заяви още министър-председателят.