Някои се е възползвал от тази ситуация с прекратеното посещение на президента Румен Радев в Естония, за да направи поредната акция, която да покаже, че има конфликт между институциите. Това смята проф. Антоний Тодоров в сутрешния блок на БНТ за прекратеното посещение на държавния глава в Талин.

Цялата история показва, че Румен Радев е абсолютно безотговорен. Би било обаче хубаво историята да се провери докрай, защото изглежда доста елементарно като обвинение, според Тодоров. Конфликтът има по-дълга история още с избора на Радев за президент, когато ГЕРБ подцениха президентските избори, припомни Тодоров, който допълни и че началото на конфликта е било поставено с приемането на поправките в Закона за съдебната власт.

Конфликтът има репутационна вреда за България - показваме и на европейските си партньори, че има някакво разминаване. Такова разминаване във външната политика не може има, акцентира Антоний Тодоров.

Естонските власти прекратили визитата на Радев, според Харизанов

Естонските власти прекратили визитата на Радев, според Харизанов

В поведението на Радев той вижда политически комплекси

Според него президентът не може да бъде неутрален, когато има конфликт в обществото, а самите хора очакват от държавния глава да бъде активен политически.

В студиото на БНТ присъства политическият анализатор проф. Антоанета Христова, според която в коронавирус-скандала с държавния глава има макро- и микроподход на анализ. Първо, в макроанализа се нанася сериозен имиджов удар на президента. Микроанализът показва, че президентът е знаел, че е бил контактен преди да замине, обясни тя.

Аз имам сериозни забележки по отношение на управлението на президента, но проблемът е повече с неговата администрация, която би трябвало да е по-компетентна в такива ситуации, коментира Христова.

По думите й много малко политици играят ролята на модел, за да продължат да спазват моралните, качествени критерии. Затова и ние имаме проблем с високата оценка на добрия рейтинг на институциите. Тези, които са на върха, забравят правилата на играта и ролята, в която са влезли, каза Христова.

Според нея в страната никога не сме имали неизпълнение ролята на президент с преминаване директно в ролята на политическо-партиен лидер.

Припомняме, визитата на държавния глава в естонската столица в инициативата "Три морета" бе предсрочно прекратена заради негов контакт със заразен с коронавирус. За това, че Румен Радев е бил в контакт с такъв преди пътуването си обаче стана ясно от фейсбук страницата на естонския президент Керсти Калюлайд. От президентството отрекоха информацията, а самият президент при завръщането си у нас обвини "доброжелатели", че са му спретнали "активно мероприятие".

Радев обвини МЗ за активно мероприятие

Радев обвини МЗ за активно мероприятие

След приемането на домакинството на "Три морета" визитата му в Талин бе прекъсната

Премиерът Борисов вчера поиска ДАНС и разузнаването да проверят твърденията за активно мероприятие. 

Вчера през деня официално карантината на държавния глава бе отменена след три отрицателни теста в рамките на една седмица, включително и един в Естония. Неясно обаче остава кога Румен Радев е разбрал за това, че шефът на ВСС Димитър Петров е заразен, тъй като от РЗИ са започнали уведомяването във вторник - денят, когато президентът се върна в България. 

Вчера се откри и нов фронт между президентството и изпълнителната власт във връзка с участието и домакинството на България на инициативата "Три морета". От президентската институция смятат, че правителството системно ги е саботирало, на което от МВнР отговориха остро с позиция