При цялата дейност на "Гранекс трейдър", включително и по времето, когато аз съм бил управител, са извършвани отговарящи на закона дейности в съответствие с данъчните режими. Това заяви шефът на НАП Румен Спецов в интервю за "24 часа".

Той уточни, че за периода, в който е направена проверката на НАП, не е бил нито управител, нито съдружник във фирмата.

По негови думи компанията е търгувала със зърно, което означава, че по действащото законодателство при такива сделки се прилага режим за обратно начисляване на ДДС. Това означава, че при тях има нулева ставка на ДДС, с което се елиминира рискът от данъчни измами.

Относно ревизионния акт на НАП Спецов подчерта, че в него не са установени фиктивни сделки или документи с невярно съдържание. По негови думи данъчните органи към онзи момент не признали разходи за закупено зърно, но признават продажбата на същото това зърно. Той бе категоричен, че в ревизионния акт не са установени фиктивни сделки или опити за избягване на плащането на данъци.

Спецов обясни, че е купил компанията "Гранекс трейдър", защото е била абсолютно чиста - без задължения, с ясно регламентирана дейност.

Той посочи, че компанията се е занимавала предимно с търговия със зърно. "Дейността е прозрачна, регламентирана и лесно проверима. Когато я придобих, спрях сделките със зърно и се фокусирах върху проекта за производство", поясни шефът на НАП.

Шефът на НАП - изряден към хазната,нямало опит за измама с ДДС

Шефът на НАП - изряден към хазната,нямало опит за измама с ДДС

Изводите са от доклад на НСлС

Той обаче заяви, че е продал "Гранекс трейдър", защото е имала големи обороти, но не и достатъчно печалба. По тази причина решил да мине към производство на фуражи, но след като не успял да намери финансиране, решил, че е по-добре да продаде компанията и да се насочи към друг бизнес.

Спецов допълни, че е провел няколко срещи с купувача, на които е било обяснено състоянието на компанията и вече започналото производство от страна на НАП.

"Към онзи момент не съм имал никакви притеснения за него. Аз знам какво съм правил, няма опит за измама с ДДС, всички документи са изрядни, всички сделки са законосъобразни, данъците са платени. И не съм имал никакво притеснение за прехвърляне на фирмата. А за да се осъществи това прехвърляне, няма изискване купувачът да предостави удостоверение за съдимост и няма как да съм запознат със съдебното му минало", коментира той и подчерта, че трябва да се разграничи какво е ревизионен доклад, ревизионен акт и какви са правните тежести от тях.

"Аз бях запознат с ревизионния доклад, в който данъчните описваха тяхното становище. Но това не означава, че това становище ще се превърне в ревизионен акт. Изразил съм несъгласие и съм внесъл възражение срещу ревизионния доклад", поясни Спецов.

По негови думи на фирмата е направена ревизия по Закона за ДДС за съответния период. Данъчните органи установяват, че няма задължения. Тогава променят обхвата и тя се пренася за корпоративно облагане и се фокусира върху резултатите за 2014 г. Въз основа на прихода на компанията, който тя сама е декларирала, и не признавайки разхода за покупката на стоки, НАП коригира със 700 000 лв. финансовия резултат. Той отново обаче подчерта, че никъде не се твърди, че има фиктивни сделки, документи с невярно съдържание или опит за измама.

ГЕРБ подкрепя работата на данъчните, но пита Спецов спец ли е в точене на ДДС?

ГЕРБ подкрепя работата на данъчните, но пита Спецов спец ли е в точене на ДДС?

Безпрецедентната ситуация демотивира данъчните да си вършат работата

Нямам никакви притеснения относно моите действия и за дейността на фирмата. Аз не съм ощетил бюджета, всички данъци са платени, категоричен бе шефът на НАП.

Той заяви, че от първия ден като изпълнителен директор на НАП е следвал поставените от правителството цели и резултатите според него показват, че приходната агенция се справя добре.

Спецов припомни и че НАП е излязла със становище по случая с "Гранекс трейдър" още на втория ден след назначаването му.

Той бе категоричен, че ще си потърси правата по съдебен ред срещу хората, които са си позволили да го нарекат мошеник и измамник.

Според Спецов атаката срещу него не била лична, а срещу дейността на служебното правителство и към член на това правителство.

Той потвърди, че има заплаха за живота на съпругата му и двете им деца, но отказа да разкрие подробности, защото по случая информацията е класифицирана.

ГЕРБ подкрепя работата на данъчните, но пита Спецов спец ли е в точене на ДДС?

ГЕРБ подкрепя работата на данъчните, но пита Спецов спец ли е в точене на ДДС?

Безпрецедентната ситуация демотивира данъчните да си вършат работата

Всички действия, откакто оглавявам НАП, ясно показват, че НАП вече е приходна агенция, а не е бухалка за бизнеса, заяви още той и допълни, че повишената събираемост е доказателство за това.

По негови данни приходите спрямо миналата година са с над 2 млрд. лв. повече. С 30% са се увеличили постъпленията от корпоративен данък и с над 15% от данък общ доход. Има стабилен ръст на осигурителните вноски с близо 10%. Ръстът на приходите в НАП изпреварва в пъти този на брутния вътрешен продукт, коетоспоред него е изключителен показател, особено по време на пандемия.

По негови думи най-големият данъкоплатец са малкият и средният бизнес.

Припомняме, още при назначаването на Румен Спецов за шеф на НАП от ГЕРБ се възмутиха и изнесоха информацията за съмнителна продажба на фирма от страна на данъчния, която навежда на мисълта за укриване на задължения към държавния бюджет. Финансовият министър Асен Василев обеща проверка да бъде направена, но до този момент резултат от такава не е изнесена. Също така Василев лично пое отговорност за назначанието, като заяви, че той се е съгласил да стане минитър в служебното правителство на Стефан Янев с условието да доведе екипа си.

Впоследствие Александър Иванов и Тома Биков издириха и показаха със стрийм във фейсбук седалището на бившата фирма на шефа на НАП - "Гранекс Трейдър" ООД, в село Ялботина. От показаното стана ясно, че имотът е необитаем, сградата е полуразрушена, а дворът - труднопроходим.

Питайте Гешев за проверката на Спецов, призова финансовият министър

Питайте Гешев за проверката на Спецов, призова финансовият министър

Прокуратурата щяла да се произнесе по въпроса с шефа на НАП, когато е готова с проверката