Изборният ден започна нормално, без констатирани нарушения, каза пред БНР говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Изборните секции са над 11 600. Началото на изборния ден бе дадено в 7 часа. Изборният ден ще приключи в 20 часа. Ако в този час пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на СИК ще установяват техния брой и самоличност. Негласувалите избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели ще се допускат за гласуване след 20 часа, но не по-късно от 21 часа.

До края на деня от полицията могат да предоставят удостоверение на хората, които нямат редовни лични документи. С тези удостоверения те могат да упражнят правото си на глас. Заради сигурността в изборния ден са ангажирани 14 хиляди полицаи.

Съгласно Изборният кодекс в този ден се забранява резултатите от допитвания или социологически проучвания ще се огласяват под каквато и да е форма, включително публикуване на линкове в социалните мрежи преди приключване на изборния ден. 

42.85% избирателна активност отчете ЦИК към 17.30 ч.
на живо

42.85% избирателна активност отчете ЦИК към 17.30 ч.

В 21 ч. ЦИК обяви края на изборния ден

Право на глас в населено място, в което живеят, имат хората с постоянен или настоящ адрес, регистрирани преди 26-и април.

"Всичко започна нормално. Навсякъде са открити избирателните секции. Започна гласуването от избирателите! Ако някъде е имало членове на СИК, които не са се явили, те са заменени или пък е осъществен контакт с тях, за да може да се види дали закъсняват или няма да се явят и да могат да бъдат предприети необходимите действия от ОИК", заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Очаква се първите данни за избирателната активност да бъдат събрани от ЦИК в 10 ч. Сигнали за нарушения в секциите се подават до ОИК. На страницата на всяка ОИК са публикувани телефони за контакт. При опасност от извършване на престъпление срещу изборните права пък сигнализирайте дежурния в РПУ. Телефоните са обявени пред всяка секция. 

Арестуваха още един кандидат за общински съветник в Несебър

Арестуваха още един кандидат за общински съветник в Несебър

Шестима са в ареста, обвинени за купуване на гласове

Четири вида са бюлетините за гласуване днес - за кметове на общини, за общински съветници, кметове на кметства, а в София, Пловдив и Варна - за районни кметове. За първи път на местни избори има възможност и за преферинциален вот за общински съветници.

Кандидатите за постовете с 4-годишен мандат в местната власт са 36 251. Право на глас имат общо 6 227 901 души.

Най-дългата листа с кандидати за кметове на община е в София - те са 20 на брой, следват - Пловдив с 14, Благоевград и Шумен с по 13 кандидати за кмет.

За кмет на Столичната община кандидатите са 20, с 34 кандидатски листи за общински съветници. Кандидатите за кметовете на 24-те района в София са 343, като всеки район има до 18 кандидати, а кандидатите за кметове на 32 софийски кметства са 93.

Изборните книжа ще се събират в зала "Арена Армеец". Готова е схема за разпределението на местата на изчакване и ще има три приемни пункта за приемане на изборните книжа. За да не се стига до сериозни забавяния при предаването на книжата заради неправилно попълнени протоколи и грешки при отчитане на данните, Общинската избирателна комисия е разработила електронно приложение, чрез което членовете на комисиите ще могат да проверяват за грешки.

В Пловдив право на глас имат над 290 хиляди души. Там броят на избирателните секции е 476. Има 4 секции за гласуване с подвижна избирателна кутия и 13 броя избирателни секции, образувани в лечебни заведения. 1 395 избиратели имат право да гласуват за първи път на местния вот. Задържаните лица, спрямо които няма влязла в сила присъда, ще могат да гласуват в образуваните 2 избирателни секции в Пловдивския затвор и в Следствения арест.

В две общини на Благоевградска област няма да има избор за кмет на община, тъй като досегашните градоначалници са единствените кандидати. 57 са кандидатите за кметове на 14-те общини. Желаещите да станат общински съветници поставят рекорд - 1873. Това е десет пъти повече от местата в местните законодателни органи.

352 596 души имат право на глас в Бургаска област на местните избори. Сред тях са и 124 жители на ЕС, които ще гласуват в 13-те общини, след като са подали в срок заявления и отговарят на изискванията за 6-месеца уседналост.

Общият брой избиратели в община Стара Загора са 144 594 души. Избирателните секции на територията на общината са 208, от които 149 в града и 54 в селата. В изборния ден пълнолетие навършват трима старозагорци. Най-възрастният избирател е на 105 години.

Във Варна изборът е между 11 кандидати за кмет. Около 900 са кандидатите за варненския общински съвет. Гласуването е в общо 405 избирателни секции във Варна. Право на глас имат 283 442 души. Във Варненска област секциите са 648, а броят на гласоподавателите е 391 199. Две са мобилните секции - в район Приморски и в село Тополи.

78 986 са избирателите в община Хасково, които ще гласуват в 151 секции.

Във Враца над 69 хиляди души имат право на глас на местния вот. Кандидатите за кмет са петима, а за 37 места в Общинския съвет се състезават 290 души. В 15 от 22 села в общината се избират кметове на населени места.

На изборите за кметове и общински съветници днес имат право да гласуват и гражданите на страни-членки на Европейския съюз, които живеят в България. Във Велико Търново заявления за участие в изборите са подали 92-а чужденци.

В Пазарджик има седем кандидатите за кмет. В шест населени места в общината кандидатите са по един и резултатите от изборите са ясни. С отварянето на секциите тази сутрин вече се получиха и сигнали за голям брой дописани избиратели по настоящ адрес към първоначалните избирателни списъци.

Заедно с изборите за местна власт, в пазарджишкото село Синитово ще се проведе референдум, на който жителите да кажат - съгласни ли са в района да се изгради кариера за добив на мрамор и да се изгради площадка за обработване на неопасни промишлени отпадъци. Провеждането на референдума е технически обезпечено, каза пред БНР председателят на общинската избирателна комисия Георги Добрев.

В над половината кметства в област Кърджали има само един кандидат за кмет. Това показва обобщена справка от седемте Общински избирателни комисии в района. От общо 240 населени места в 127 изборът на практика е ясен отсега. Едно от тези кметства е джебелското село Припек.