Законите, които се коват напоследък в България, са популистки и никой не се съобразява с тях. Това заяви бившият служебен премиер Огнян Герджиков в ефира на bTV на въпрос какво влияние могат да окажат промените в Търговския закон и дават ли те защита на работниците и служителите от несъвестни работодатели.

Според Герджиков търговският закон не противоречи на българската конституция, а проблемът по-скоро трябва да се отнесе в това, че с тази промяна не се дават гаранции за работниците и служителите.

"Тази промяна е удар във въздуха и ще доведе до затрудняване на стопанския оборот", уточни той.

Кметовете искат полски пазачи, но не и частна охрана

Кметовете искат полски пазачи, но не и частна охрана

Концесионерите да се грижат за язовирите, искат от местната власт

Герджиков взе отношение и по темата за промените в Закона за частната охранителна дейност. Той заяви, че не би трябвало да се стигне до връщане на така наречените мутренски времена на прехода.

"Това показва, че хората не се чувстват защитени, а някои от тях са виждали полицаи само на картинка", каза още Герджиков и допълни, че кметовете на малките населени места търсят начин да осигурят спокойствие и сигурност на хората.

По думите му сегашната уредба на института за неизбежна отбрана е добра и е уредена правилно. Герджиков изрази съжаление затова, че каквото и да стане в България, трябва задължително да се търсят промени в Наказателния кодекс. Това не води до стабилност в държавата, уточни той.

Борисов нареди да се прецизира неизбежната отбрана
Обновена

Борисов нареди да се прецизира неизбежната отбрана

Работната група трябва да предложи промени в чл. 12 на НК

"Решението, което трябва да се вземе, е да се гласува повече доверие на професионалистите, а не на популистите", предложи бившият служебен премиер.

Герджиков коментира и горещата тема за сделката на ЧЕЗ.

Той заяви, че държавата може да иска да се включи в самата сделка, но това зависи най-вече от доброто желание на участниците в нея.

Развитие по сделката и дали държавата ще може отново да се включи в дружеството се очаква да има в края на месеца. Управителят на дружеството, определено за купувач - Гинка Върбакова проведе разговори с ЧЕЗ в Прага. От българското дружество "Инерком" съобщиха, че процедурите по вече сключения с "Инерком" договор продължават.

Междувременно от БСП стартираха обявената преди това подписка за спиране на сделката, въпреки че покрай скандала със самата продажба на дружеството, се разрази още един със спекулации кой осъществява ПР на "Инерком България" и дали това не съпругата на бившия лидер на БСП и настоящ евродепутат Сергей Станишев, Моника Станишева.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

Премиерът се ангажира със случая и на среща с купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова в Министерски съвет Борисов е заявил желанието да има пълен контрол над сделката. На брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. Министърът на финансите Владислав Горанов също заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ, въпреки че преди това отрече да се разглежда този въпрос.