Позицията на САЩ за протестите беше витиевата. Това заяви бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред БиТиВи.

По думите му текстът е бил интерпретиран по различен начин, но в контекста на събитията е звучал като отказ от безразличие към протестите.

"Искрата на протеста запали великолепната акция на "Демократична България" в Росенец. След това главни,ят прокурор Гешев изсипа туба бензин с тази безумна акция в президентството. Никой не отрича правото на прокуратурата да разследва възможни престъпления, но да пуснеш въоръжени маскирани покрай почетния патрул - това възпламени хората", допълни Трайков.

Припомняме, опита на бившия правосъден министър във втория кабинет "Борисов" - Христо Иванов и негови привърженици, които се опитаха преди дни да плажуват там и да поставят българското знаме, но бяха грубо избутани от охранители на НСО, а българският трикольор бе съборен на земята от охранителите.

В отговор на тази акция в социалните мрежи бе организирано масово ходене на плаж Росенец , но без политически пристрастия.

След като от НСО уклончиво заявиха, че парк Росенец не е техен обект, президентът Румен Радев в извънредно изявление каза, че там има охрана на НСО и призова да бъде свалена държавната охрана от НСО на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на депутата Делян Пеевски.

На следващия ден прокуратурата направи спецакция с въоръжени полицаи в президентството, след което започнаха ежедневни протести с искане на оставка на правителството. 

Борисов огласи "основание" да му се иска оставката: 29 млрд. евро за България

Борисов огласи "основание" да му се иска оставката: 29 млрд. евро за България

В новия бюджет на ЕС за България са отделени 1 млрд. евро повече

За бюджета на Европейския съюз за следващите 7 години, Трайков коментира, че ще бъде успех за страната ни, ако средствата, предвидени за България достигнат до гражданите. По думите му от тях няма да смисъл, ако се използват за "подхранване на корумпираната класа".

Възможни са загуби за България, ако Съединените щати предприемат санкции срещу участниците в строежа на газопровода за руски газ през Турция за Европа, каза бившият икономически министър.

В геополитически план Трайков припомни, че преди дни Майк Помпео доста недвусмислено и със силни думи повтори намерението на САЩ. Основният изпълнител на Северен поток още през зимата си взе поука от тези сигнали и напусна проекта, обясни Трайков.

За тях увеличаването на енергийната зависимост на Европа от Русия означава увеличено влияние на Русия в икономическо, политическо и военно отношение, коментира той.

"Санкциите на САЩ се изразяват в ограничения към компаниите, които са свързани с проекта. От доста време правителството отбягва термините "Балкански поток" и "Турски поток", защото бяха положени доста усилия цялата тази дейност да бъде представена пред Европейската комисия като разширяване на газопреносната система, за да бъде замаскирана истинската ѝ същност, която е транзитен газопровод за руски газ", допълни Трайков.