Средната заплата може да бъде и по-висока от обещаните от ГЕРБ 1500 лв. в рамките на следващите 4 години. Същото важи и за минималното възнаграждение, както и за обещаните заплати на учителите.

Това обяви шефът на КНСБ Пламен Димитров на кръгла маса "Качествено образование за икономически растеж и по-високи доходи" във Велико Търново.

"Добра новина за всички българи е, че всички партии чуха нашите искания за по-високи доходи. И заложиха това като ключов елемент в своите предизборни програми. Преди седмица бях на конгрес на БСП, където темата отново бяха по-високите заплати. Очевидно е дошло времето да бъдат увеличени рязко доходите, за да може страната да върви напред", обяви Димитров пред образователния форум.

Двойно увеличение на учителските заплати обещава ГЕРБ
Обновена

Двойно увеличение на учителските заплати обещава ГЕРБ

Борисов увери: Каквото обещаем, изпълняваме

Според лидера на КНСБ предложенията на ГЕРБ за средна заплата и увеличение на учителските заплати до края на следващия мандат не само са реалистични, но са и подценени. В момента икономиката расте по-бавно, отколкото е възможно. Растежът би бил по-висок, ако на пазара има достатъчно образована и квалифицирана работна ръка. За да се случи това обаче, трябват инвестиции в образованието и най-вече в заплатите на преподавателите, които в момента отблъскват младите хора да влизат в тази професия.

Очевидно и БСП, и ГЕРБ са стигнали до същия извод, защото и двете политически сили обещават ръст в заплатите на учителите, заяви Димитров.

Освен мерките в подкрепа на средното образование обаче, трябват и мерки в посока на обучението на възрастни, обяви още лидерът на КНСБ. В момента над 1100 центъра дават професионално обучение. Голяма част от тях обаче са касички за пари, а не институции, които помагат на хората да си намерят нова професия. КНСБ отдавна настоява да има сериозен "филтър" от страна на държавата, за да останат само тези, които подготвят качествено хората за новите предизвикателства на пазара на труда.

До дни най-големият синдикат у нас ще приеме меморандум към политическите сили, които се включват в предизборната кампания. В него ще бъдат описани всички искания на хората на труда към политиците.

В следващите седмици КНСБ ще се срещне с основните партии, които имат шанс да влязат в следващото Народно събрание, за да обсъди своите виждания за развитието на страната.