Изплащането на помощта по временната мярка за ковид е обвързано със схема за държавна помощ към службите на ЕК. Това обясни пред депутатите от ресорната парламентарна комисия заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев.

Първоначалният бюджет възлиза на над 111 милиона лева, стана ясно от думите му. Във формирането му са взети нарасналите разходи в сектор в животновъдство и растениевъдство. Ще бъдат осигурени 32 милиона лева за подкрепа на секторите, за да бъдат компенсирани до голяма степен производствените разходи, поясни Бурджев.

Подпомагат производителите на зеленчуци с COVID мярката

Подпомагат производителите на зеленчуци с COVID мярката

Проверяват за наличие на спекула

От изказването му стана ясно още, че при земеделските стопани, отглеждащи овощни, през последното тримесечие е налице ръст в основните производствени компоненти като минерални торове, препарати за растителна защита. Отчита се ръст на консумативи свързани с първичното производство, изтъкна Стефан Бурджев.

По думите му най-драстично повишение на разходите се отчита през четвъртото тримесечие на миналата година.

Зеленчукопроизводителите се опасяват, че промяната ще ги отвее

Зеленчукопроизводителите се опасяват, че промяната ще ги отвее

От Браншовата камара "Плодове и зеленчуци" и Националната асоциация на картофопроизводителите излизат на протест на 22 март

Десислава Танева от ГЕРБ захапа представителите на МЗХ за проверките по обвързаната подкрепа.

Проверките на обвързаната подкрепа на площите се отмениха от първия служебен кабинет, изтъкна тя. През 2019 и 2020 г. средният процент проверка на място е бил 98%. Първият служебен кабинет отмени това, подчерта народният представител. От там насетне няма въведен нов модел, който да стигне до тази степен на проверка, обясни Танева.