"Не е възможно да стане правителство без диалога, който е очакван от всичко останали политически сили в парламента".

Това заяви пред БНР проф. Стоян Денчев, бивш депутат от ДПС, бивш посланик, работил е в правителствата на Филип Димитров, Димитър Попов и Любен Беров .Той е бивш служител на "Мултигруп" и дългогодишен ректор на Университета за библиотекознание е информационни технологии.

Според него не е коректно определението за "Има такъв народ" като "партия на протеста", защото те не са били там. Според него би могло Слави Трифонов елегантно да махне това определение и да каже, че са партия на промяната.

ЦИК: Освен ДБ и ИТН всички партии са с по-малко гласове от 4 април

ЦИК: Освен ДБ и ИТН всички партии са с по-малко гласове от 4 април

Под 1% е бил проблемът с машините по време на изборите, увери Димитров

Според Денчев, Слави може да припознае партии като "Демократична България", "Изправи се! Мутри вън!", а защо не и на БСП, ако те пожелаят да се присъединят по определени политики.

Трифонов би могъл да предложи политическа листа на възможните действия, които едно негово правителство, наложено от него в диалог с политически формации, които той да припознае като партии на промяната. Не да сглобяват коалиция на политическа основа, а да направят сдружение за съвместни действия за постигане на конкретна цел, а тя е съставяне на правителство".

Андрей Райчев: С трети избори ИТН си играят с живота

Андрей Райчев: С трети избори ИТН си играят с живота

Избори 2 в 1, президентски и парламентарни, за най-лошия вариант за Румен Радев

Денчен се надява да бъде съставен управленски кабинет от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ".

"Чисто автентичен акт е създаването на партията "Има такъв народ" и надали някой ѝ е бабувал. ... Като гледам списъка на т.нар. задкулисници, не виждам такъв човек, който би могъл да повлияе на Трифонов в тази посока - да му чертае планове как да създаде тази партия и по какъв начин тя да оперира в публичното пространство и в обществения живот на държавата, това е недопустимо за самия Слави, доколкото го познавам. ... Чувал съм твърденията, че Делян Пеевски финансира ИНТ, но не смятам, че това е вярно", каза Денчев.

Относно хипотезата, че с действията си Трифонов трасира пътя към правителство на "Демократична България", той изрази съмнение.

"Ако не успеят ИТН и ГЕРБ да съставят правителство, едва ли президентът ще даде проучвателния мандат на ДБ, по-вероятно е да го даде на БСП и коалиция", каза Денчев. По думите му "витае във въздуха" недобра координация между Слави Трифонов и Румен Радев. 

При трети избори ИТН щяла да бъде изметена от сцената

При трети избори ИТН щяла да бъде изметена от сцената

Партията на Трифонов имала потресаващ ефект за българската демокрация

"Това пролича в изказването на премиера Стефан Янев, който без да назовава партия, критикува действията на ИТН по отношение на възможността за съставяне на правителство и налагане на правителство по силов начин".

Президентът има интерес от съставяне на действащо правителство, което да замени назначения от него служебен кабинет. Контрапродуктивно щяло да е президентските избори да са организирани от служебното правителство.

ДПС би могло да промени своето поведение спрямо Румен Радев и да решат да го подкрепят за втори мандат, допусна Денчев. По думите му всичко е въпрос на време. Относно репликата на почетния председател на ДПС - Ахмед Доган, че той раздава порциите, Денчев смята, че вече не е така.