Обществото и всеки отделен български граждани все повече се убеждават, че са наложителни дълбоки промени в Конституцията, за да гарантираме независимостта на съдебната власт. Това заяви председателят на правната комисия в парламента Стою Стоев, цитиран от БТА.

Той поясни, че ПП/ДБ са разписали своите идеи за промени в конституцията и ги обсъждат с останалите парламентарни групи. Целта е след като минем първоначалния кръг от консултации, да излезем с един по-консолидиран проект, добави Стоев.

Според него отказът на БСП да участва в такъв тип разговори не е отговорен спрямо българските граждани. По думите му промените в Конституцията трябва да убедят цялото българско общество, а представителите на българското общество са парламентарно представените партии и техните парламентарни групи.

Депутатът от ПП/ДБ подчерта, че фигурата на главния прокурор и неговите правомощия са се превърнали в най-обсъжданата тема. По думите му основният проблем, който трябва да дискутираме, е как да се ограничат правомощията на главния прокурор, така че да няма изкривяване в съдебната власт.

В момента сме в обикновено Народно събрание и от неговата компетентност е само да ограничи правомощията на главния прокурор. Премахването на тази фигура обаче е важна тема, която е нужно да се дискутира. Все пак обаче това е от компетентността на Велико Народно събрание, така че нека се концентрираме върху ограничаването на правомощията на главния прокурор, посочи Стоев.

Депутатът бе категоричен, че във ВСС има политическо влияние. Доказателство за това са бързината на решението, с които Прокурорската колегия на кадровия орган в съдебната власт определи за изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, поясни той.

Стою Стоев със съмнения за политически натиск след избора на и.д. главен прокурор

Стою Стоев със съмнения за политически натиск след избора на и.д. главен прокурор

Нямаше прозрачен и открит процес във ВСС, твърди шефът на правната комисия в НС