Промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ), няма да доведат до защита на обществения интерес и намаляване на напрежението в бранша. Създава се впечатление, че са лобистки и политизирани. Проблемите в сектора са принципни и имат нужда от кардинални решения, а не от редактиране на определени членове от закона. Това е становището на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) за промените в Закона за устройство на територията.

В обществен интерес е подобряването на благосъстоянието на гражданите, което може да стане със създаване на повече продукция, осигуряване на работни места и внасяне на приходи в държавния бюджет. Административната тежест затруднява тези процеси. По-голямото предлагане на пазара води и до намаляване цената на крайния продукт, което ще направи жилищата по-достъпни за населението, категорични са строителните предприемачи.

Президентът върна с вето промените в ЗУТ

Президентът върна с вето промените в ЗУТ

Новата наредба създавала предпоставки за ограничаване на правата на различни субекти

ЗУТ урежда отношенията между участниците в строителния процес в един от малкото останали работещи сектори от реалното производство в страната. Сектор, който създава продукт, необходим на обществото и осигурява заетостта на над 200 000 души.

"Недопустимо е този важен закон да става заложник на политически борби и интереси. Още по-нередно е политическа партия да излиза с декларации по него без никаква техническа експертиза. Нещо повече, тази декларация акцентира върху единичен казус за конкретен обект, а утвърждава закон, който регулира работата на цял бранш, формиращ 15% от БВП на страната", пише в позицията на инвеститорите.

Според тях има внушение, че промените са лобистки и в интерес на определена фирма. Всички приети промени в Закона са рестриктивни спрямо целия бранш, което прави горното още по-недопустимо.

Те виждат причините за политизиране на дебата за промените в ЗУТ с внасянето на промени между първо и второ четене, липсата на обществено обсъждане и незапознаване на браншовите организации с готвените корекции и допълнения.

За арх. Здравко Здравков върнатите текстове от ЗУТ били в полза на хората

За арх. Здравко Здравков върнатите текстове от ЗУТ били в полза на хората

В нормалните държави първо се прави инфраструктурата, каза главният архитект на София

Припомняме, на 5 февруари президентът Румен Радев върна с вето промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Преди това той бе сезиран от архитекти и геодезисти, че промените са като бомба със закъснител и ще се отразят в годините на всички. Мотивът на архитектите е, че общините прехвърлят отговорността си за регулация и отчуждаване на терени.

За главния архитект на София - Здравко Здравков, текстовете, оспорени от президента, били добри, но и той призна за строителни неуредици. Столичният кмет Йорданка Фандъкова също се изказа в подкрепа на промените в ЗУТ.

На 17 февруари депутатите гласуваха за падане на ветото върху промените в ЗУТ.

Отхвърлянето на ветото на президента става на фона на разследване за незаконен кабел, който уби 16-годишно момче, пресичало бул. "Иван Гешов" на пешеходна пътека.

Хотелиерите искат временни промени в ЗУТ за повторно подновяване на строителното разрешение

Хотелиерите искат временни промени в ЗУТ за повторно подновяване на строителното разрешение

Промените да са за периода 13 март 2020 до 13 март 2023 г.