И ветото на президента по текстове от Закона за устройство на територията (ЗУТ) не мина в пленарна зала. За Александър Ненков от ГЕРБ мотивите на държавния глава са неоснователни.

Законът не бил най-политическият, но пък най-засягащ хората и тези, които искат да правят бизнес. Държавният глава налагал вето със субективни криви, по думите му. Според Ненков е търсен консенсус по текстовете.

Направихме един добър закон, подчерта депутатът от ГЕРБ. Това е второто вето на Румен Радев, което днес отхвърлиха законотворците.

Припомняме, на 5 февруари президентът Румен Радев върна с вето промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Преди това той бе сезиран от архитекти и геодезисти, че промените са като бомба със закъснител и ще се отразят в годините на всички. Мотивът на архитектите е, че общините прехвърлят отговорността си за регулация и отчуждаване на терени.

За главния архитект на София - Здравко Здравков, текстовете, оспорени от президента, били добри, но и той призна за строителни неуредици. Столичният кмет Йорданка Фандъкова също се изказа в подкрепа на промените в ЗУТ.

Отхвърлянето на ветото на президента става на фона на разследване за незаконен кабел, който уби 16-годишно момче, пресичало бул. "Иван Гешов" на пешеходна пътека.