"Американските причини за санкциите срещу български граждани са очаквани. САЩ защитава своя национален интерес, защото за тях корупцията е риск за националната сигурност. Защото, ако тези паспорти (бел.ред. - на санкционираните) са корупционно издавани и отидат в ръцете на терористи..." Това заяви пред бТВ Стефан Тафров от "Демократична България", бивш посланик във Франция, Великобритания и Италия, бивш представител в ООН и член на "Да, България".

А това, което направи възможно тяхното действие, е гражданското пробуждане на българското общество, уточни той.

Като дипломат той не е доволен от фактите, тъй като е "продавал България" на нашите чуждестранни партньори - всички виждат, че България е много корумпирана, това ни струва пари и уврежда нашия престиж, огромни репутационни щети, които обаче, по думите му, са поправими.

ДБ чакат оставката на "корупционния офицер" Илко Желязков

ДБ чакат оставката на "корупционния офицер" Илко Желязков

Да отвоюваме институциите от лейтенантите на Сарая и Доган, зове Христо Иванов

Има публикации, които показват, че българите няма да търпят повече това, категоричен е Тафров. Дипломатът смята, че прокуратурата и Иван Гешев трябва да обяснят защо са мълчали за Делян Пеевски и не е разпитан за КТБ и защо са бездействали, защо службите не са си свършили работата.

"Демократична България" настоява за оставката на Гешев и ще използва всички легални методи в новия парламент за отстраняването на този модел - Гешев-Цацаров-Борисов-Пеевски, обяви Стефан Тафров. Кой е настоящият политик, споменат в изявленията на САЩ - Тафров каза, че службите трябва да отговорят, защото всичко друго може да е само спекулация.

За САЩ България е важен партньор и на нея не й е безразлично дали ще оцелеем, или ще поемем по пътя към истинската демокрация, а не хибридната. Накъде ще поеме България, е от стратегическо значение за НАТО, добави Тафров.

Зам.-шефът на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков е в отпуск от днес

Зам.-шефът на бюрото за контрол на СРС Илко Желязков е в отпуск от днес

Само парламентът може да го освободи

Българската комисия, която ще проучва скандала, трябва да попита депутати от ГЕРБ, някои от БСП, ДПС и Патриотите защо са гласували за Илко Желязков, известен като лейтенанта на Пеевски. Огромно мнозинство от депутати от ГЕРБ са гласували за назначаването му в надзора на специалните разузнавателни средства, по предложение на Мустафа Карадайъ и част от БСП. Същият, когато бива избран, отново ГЕРБ гласува мощно, обясни Тафров.

Щети от скандала трябва да претърпят партиите на статуквото, на Борисовото статукво, поддържано десетки години, което хранеше корупционната жаба Пеевски, заключи той.

Припомняме, на 2 юни 2021 г. САЩ чрез Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на трима български граждани за тяхната значителна роля в корупцията в България, както и за техните мрежи, обхващащи 64 организации.

Санкциите са ясна диагноза, но само първата крачка, според Румен Радев

Санкциите са ясна диагноза, но само първата крачка, според Румен Радев

Това не е знак срещу страната ни, а знак за страната ни

Санкциите са срещу Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков.

Малко след това от Държавния департамент на САЩ обявиха и петима българи за лица с наложени санкции във връзка с участието им в сериозна корупция. Това са Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Пеевски, както и Илко Желязков.

Рестрикциите, наложени от САЩ, предизвикаха политически трус и множество реакции.