Гарантираме нашата собствена сигурност, когато помагаме на Украйна. Това подчерта министърът на отбраната Тодор Тагарев, цитиран от БТА.

Той участва в Годишната конференция на министъра на външните работи с ръководителите на задграничните представителства на България, която се провежда в Резиденция "Бояна".

По негови думи си струва дори минимално да помогнем на Украйна.

Относно сигурността в Черно море Тагарев заяви, че е информиран, че има предпоставки за инциденти.

"Руски кораби шетат из нашата изключителна икономическа зона, предприемат провокативни и силови действия спрямо търговски кораби на други страни. Всичко това носи рискове за нашата сигурност", изтъкна той и допълни, че все още важи обявата за тяхното присъствие за учение.

Емил Ефтимов: Руските военни кораби се изтеглиха от българската икономическа зона

Емил Ефтимов: Руските военни кораби се изтеглиха от българската икономическа зона

След превантивните действия на българския военноморски флот и НАТО

Няма такова учение, това е просто повод, който Русия използва, и привидно провеждайки учение, тя се опитва да блокира износа на украинско зърно, поясни военният министър.

По негови думи това пречи и за реализиране на българските интереси, включително икономически.

По отношение на проекта с бойна машина на пехотата Тагарев отбеляза, че е предвидено солидно индустриално участие в реализирането му. Той настоя първо да бъдат информирани депутатите.

"Министерският съвет, Министерството на отбраната, всички екипи преди това работиха много сериозно, бързо взехме решенията. Чакаме Народното събрание да реши за този проект", обясни министърът.

Денков иска Русия да обясни защо е настанила свои кораби в нашата икономическа зона

Денков иска Русия да обясни защо е настанила свои кораби в нашата икономическа зона

Премиерът не вижда защо 3 март да бъде национален празник