Правителството ще търси всички законови начини да спре строителството в зоните около морските плажове. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Тя съобщи, че дори ще се търсят законосъобразни възможности за отчуждаване на части от имоти, които са в "чувствителната" зона до морските плажове. Става въпрос за имотите, за които няма забрана за строителство.

По думи на министъра обаче за целта ще са необходими много средства, тъй като това са скъпи терени, които ще бъдат оценени за много пари.

Петя Аврамова: В МРРБ няма сигнал за злоупотреби при Ларгото

Петя Аврамова: В МРРБ няма сигнал за злоупотреби при Ларгото

Всички документи са предоставени на управляващия орган на ОПРР

Относно изграждащия се нов обект на къмпинг "Корал" Аврамова заяви, че още през 2014 г. МОСВ е забранила строителството, като заповедта е потвърдена и от Върховния апелативен съд през февруари 2018 г.

Регионалният министър посочи и че ДНСК проверява всички обекти по Северното и Южното Черноморие, за които има сигнали за строителство.

По отношение на застрояването в курортния комплекс "Св. Св. Константин и Елена" Аврамова обясни, че при проверката не са били установени законови нарушения и строителството се изпълнява законосъобразно.

Проверките по плажовете продължават, увери тя.

ДНСК замрази строежите по къмпингите

ДНСК замрази строежите по къмпингите

Никой не уведомил ДНСК за изготвената стена на "Алепу", показа проверката

Утре началникът на ДНСК арх. Иван Несторов ще изнесе данни за резултатите от проверките и за строежите, които се спират от ДНСК.

Що се отнася до исканията за освобождаване от винетни такси на някои пътни отсечки от републиканската пътна мрежа, Аврамова заяви, че все още няма приключили преписки.

По думите й има решения на общински съвети, които постъпват в АПИ за освобождаване на отсечки, които са на територията на съответните общини, но това е процес, който не е приключил, и за тези от тях, които ще бъдат освободени от винетна такса ще се пристъпи към споразумение между АПИ и съответната община за тяхната поддръжка.

Засега спират строежите на "Алепу" и "Градина"

Засега спират строежите на "Алепу" и "Градина"

Това стана ясно при проверката на ДНСК