Комисията за разследване на полицейското насилие, извършено по време на протестите 2020 г., взе бързи решения - да се разследват следните мероприятия: 10 юли пред Партийния дом, 7 август на Орлов мост, 2 септември пред Партийния дом, 22 септември при БАН и 24 август при сбирката на прокурорите в Бояна - всички през 2020 г.

Това заяви в началото на Комисията председателят й Николай Хаджигенов от "Изправи се.Бг! Ние идваме". Той поясни, че ще се иска информация от Столичната община за утвърдени зони за сигурност и издавали ли са разрешения по закона за масови мероприятия. Ще се отправят питания до собствениците на камери дали пазят записите. Хаджигенов определи идеята като екзотична, но увери, че не пречи да се пита.

Изискват се също документи от СДВР дали "Вътрешна сигурност" е извършила проверка за полицейско насилие. На Хаджигенов му е известно единствено за такава за 10 юли.

Ще се пита и прокуратурата образувани ли са досъдебни производства. Има предложения от Минчо Спасов да се изискват записите от камерите, тъй като имало полицейски служители с камери. Изисквал съм по свои дела, стигайки до съдебна зала те вече са повредени, вероятно може това ятачество да е такова и тук, коментира Николай Хаджигенов. Ще се търсят потърпевши, свидетели, извършители за насилието, отговорните лица, две лица и Тони Златанов, директор на СДВР в този момент, както и Тони Димитров, директор охранителна полиция към СДВР.

Главсекът: Боли ме, че правят полицаите на парцал и ги стискат за тестисите
Обновена

Главсекът: Боли ме, че правят полицаите на парцал и ги стискат за тестисите

"Трябва ли полицаите да ги е страх да си свършат работата?", пита той президента

От своя страна Николай Радулов, депутат от ИТН, добави, че "трябва да се види старшият на групата или на взвода, дали е имало инструктаж на полицаите - да бият, да не бият".

При хипотезата за подготовка за бунт той смята, че може да са изпратили хора под прикритие. По думите му законът за СРС дава описание за това кой е обект на СРС до хора, които са използвани от него - затова трябва да се направи проверка по Закона за бюрото за контрол на СРС и да се установи какви са били мотивите.

По времето на Иван Костов установявали, че обектите са едни, а поводът - друг, а това е практика, която и до днес се използва от структурите, ползващи СРС. Като голям проблем той определи това, че председателите на съдилищата формално подписват исканията, а според закона за СРС се иска подробно описание на случаите.

Младен Маринов не видял бити граждани, а бити полицаи на протестите 2020

Младен Маринов не видял бити граждани, а бити полицаи на протестите 2020

От ГЕРБ настояват да се разследва и полицайското насилие в предизборната кампания

Проверките са нужни и имаме формалната причина за разследване на конкретни случаи, защото нищо на площадите не би дало отговори, смята Радулов. Трябва да се разбере имало ли е платени провокатори, кои са те, люлинска бригада на чуковете ли е, МВР познава тези хора много добре, ако е така - как са попаднали там при мерките за контрол и са допуснати хора с палки и тояги, уточни експертът.

От БСП поискаха на следващото заседание на комисията да има дневен ред и да бъдат поканени лица с конкретна информация.

Заседание, макар и несигурно, се определя в сряда, днес или утре ще бъдат пуснати исканията, но всичко зависи колко бързи ще са институциите, уточни Хаджигенов.

Яйца и ябълки срещу лютив спрей пред Партийния дом
Обновена

Яйца и ябълки срещу лютив спрей пред Партийния дом

В първия ден трябва да стане ясно дали ГЕРБ ще съберат