Прекалено интересни месеци предстоят. Това са очакванията на вицепремиера Томислав Дончев, който допусна в студиото на БиТиВи, че събитията от последните дни са не край, а само начало.

Към момента финансовият министър на България се казва Владислав Горанов, посочи Дончев, който не знае премиерът Борисов да се оглежда за нов финансов министър. Иначе той коментира по същество пуснатите от Васил Божков вчера скрийншотове на комуникация с думите, че и той самият давал непрекъснато "ценни указания" на администрацията, която му е подчинена. Това е нормална комуникация според оценката на Томислав Дончев, въпреки че границата била много тънка, а един министър упражнявал граждански контрол върху институциите.

Томислав Дончев отказа да коментира чужди чатове

Томислав Дончев отказа да коментира чужди чатове

Финансовият министър не бил постоянен интериор, за да присъства на всяка пресконференция

Иначе Томислав Дончев работи с Владислав Горанов и няма основания да не му вярва.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви още, че и той, както и Владислав Горанов и Менда Стоянова, е противник на диференцирането на ДДС ставката по сектори, тъй като това на практика не води до намаляване на цените за крайните потребители, реално е помощ за бизнеса и по-трудно се осъществява контрол върху събираемостта.

На въпрос дали решението не може да се тълкува като реверанс към некоректните до този момент, Томислав Дончев заяви, че самите ресторантьори и хотелиери признават, че голяма част от тях не работят на светло. Именно в тази посока са поели ангажимент на ниво силна регулация вътре в браншовата организация. Иначе притесненията на Томислав Дончев, че с една отстъпка може да се отиде на опасност от преразглеждане на цялостната данъчна система остават. Настоящата данъчна система работи и не е добре да се пипа, смята вицепремиерът.

Симеон Дянков: Намаленото ДДС е недомислена мярка

Симеон Дянков: Намаленото ДДС е недомислена мярка

Това е мярка за подпомагане на богатите

По темата за идеята за създаване на държавно петролно дружество Томислав Дончев обясни, че основната цел е държавата да навлезе в сектора с акцизните складове и да предостави условия за истинска конкуренция там. Иначе в по-дългосрочен план би било добре дори и за потребителя да има бензиностанции по всички магистрали както и в отдалечените райони на страната. Това би могло да се постигне като втора цел с тази идея.

Симеон Дянков: Намаленото ДДС е недомислена мярка

Симеон Дянков: Намаленото ДДС е недомислена мярка

Това е мярка за подпомагане на богатите