Томислав Дончев се надява разговорът за намаляване на ДДС-то да спре дотук с направената отстъпка за ресторантьорите и туризма: "В противен случай разговорът ще стане безкраен. Всеки може да извади аргументи защо е много специален."

Това е временна мярка, която при определени условия вицепремиерът не изключва да стане постоянна обаче. Томислав Дончев бе категоричен, че разговорът за ДДС не е разговор за потребителя и не облекчава потребителя и цените. Това е мярка в подкрепа за бизнеса и като такава беше приета, обясни Дончев, като допълни, че самите ресторантьори никога не са обещавали, че ще намалят цената на салатата и супата в заведенията.

Финансовото министерство твърдо против намаляването на ДДС за стоки и услуги

Финансовото министерство твърдо против намаляването на ДДС за стоки и услуги

1,763 млрд. лв. ще са загубите за бюджета ако се изпълнят исканията

Мярката 60/40 ще действа, докогато е необходимо, но на този етап до септември. Без тази мярка безработицата би била двойно по-голяма, е уверен Томислав Дончев. Мярката не е мислена да се заплащат заплатите на всички работници в България, а и у нас няма нещо, което да не е критикувано, заяви вицепремиерът в отговор на критиките спрямо мерките на държавата. Надявам се тази мярка да бъде вид социален буфер, посочи той.

Не се изключва и втора актуализация на бюджета. В момента нищо не се случва по отношение на възможността да се тегли дълг и това е добра новина, обясни Дончев и допълни, че какво ще направи правителството, ще се решава от обстановката и конюнктурата към момента.

Финансовото министерство твърдо против намаляването на ДДС за стоки и услуги

Финансовото министерство твърдо против намаляването на ДДС за стоки и услуги

1,763 млрд. лв. ще са загубите за бюджета ако се изпълнят исканията

Няма нито един сериозен аргумент срещу приемането на България в Еврозоната. Надявам се, ако България е в географската периферия на съюза, тя да не остане в политическата периферия, потвърди Дончев твърдото намерение на правителството да вкара държавата в Еврозоната.

На всички въпроси за ПИБ и кое държавно дружество е купило акции в банката, Томислав Дончев отговори с това, че цялата информация ще бъде предоставена днес следобед.

Очакванията на вицепремиера са, че инфлацията в страната към края на годината ще бъде по-ниска.

За изказването на министър Десислава Танева, вицепремиерът заяви, че не трябва да се бърка една неуместна реплика с корупцията. "Корупция има във всички сектори, но важното е как се реагира", каза той.

За това ли има шанс Васил Божков да бъде конкурент на ГЕРБ на политическата сцена, Дончев смята, че е нормално да се случват подобни неща. "Само аз и вие /интервюиращата, бел.ред./ нямаме нов политически проект... Голямо предлагане при малко търсене, което означава намаляване на цените", предупреди обаче Дончев.

За sms - ите , според него обаче от членове на Министерски съвет се дават повече обяснения. На въпрос има ли основание за оставката на финансовия министър заради публикуваното от Васил Божков, Дончев заяви, че и той може да напише на един лист, че е давал пари на някого, но от това нищо не следва. "Рейтингът е моментна политическа радост", заяви Дончев, който не съветва никого да се радва на рейтинга си.

За отношенията в правителството между ГЕРБ и Обединени патриоти, вицепремиерът заяви, че всичко е наред и обясни, а споровете са нормално нещо. Той не вижда тенденциозност в действията на прокуратурата и разследващите да "удрят" само представителите на малкия коалиционен партньор. Пример за това е и зам.-министър Красимир Живков, който е от квотата на ГЕРБ.

Патриотите изненадани, че ГЕРБ не ги подкрепят за казината

Патриотите изненадани, че ГЕРБ не ги подкрепят за казината

Надяват се на преборване на зависимости и внасяне на ред

На всички конкуренти на ГЕРБ Томислав Дончев пожела успех и напомни, че честният път е не да се дават съвети, а да се явяват на избори.