Товарният влак на ПП "Величие" продължава "напред", макар и да не е ясно много има ли машинист в локомотива.

Метафората за товарният влак, който помита всичко по пътя си, е на Ивелин Михайлов, който във видео изявление даде продължение на конфликта в редиците на "Величие". Заедно с Михайлов изява имаха и депутат от ПГ Красимир Катинчарова и Стела Бобчева, която се представи като редови член и организатор в партията. С товарния влак започна и завърши Ивелин Михайлов, посочвайки и че в един влак едни се качват, а други слизат - явно намек към депутата Николай Марков, че се разделят.

От News.bg сме изключително затруднени да формулираме казаното от Ивелин Михайлов и да сме уверени, че спазваме точност. Причина за това е преди всичко реторичните умения на Михайлов и неумението му да използва местоимения за заместване. Така в две последователни изречения не винаги става ясно дали подлогът от първото е подлог във второто, където е употребено местоимение. Затова и кой на кого със заплахи, намеци и изнудвания се е обаждал по какъв канал точно така е не става напълно ясно. Така например не стана ясно кой точно е отправил предупреждението - "лошото е, че смъртта ти няма бъде достойна". В брифинга бе показан и чат между двама души, като доказателство за заплашване и изнудване, без обаче да им бъдат посочени имената.

Резюмираме изявленията на Ивелин Михайлов само там, където сме уверени в това, което той казва.

Скандали, записи и заплахи за убийство разтърсват младата партия "Величие"

Скандали, записи и заплахи за убийство разтърсват младата партия "Величие"

Парламентарната група на партията е напът да се разпадне

Въпреки нееднократните намеци на Михайлов, че пътят на партията, за чийто идеолог се счита, е различен от този на парламентарната група, той не посочи ясно бъдеще и как вижда развитието занапред, включително и конкретно за утрешния ден, когато предстои гласуване на пленарна зала за проектокабинета на ГЕРБ. В момента това, което се случва е "разузнаване в бой", тъй като нямат нужния опит. Въпреки това Ивелин Михайлов обяви, че нямат никакви апетити към комисии и председателски места - как ще натрупат опит обаче така и не стана ясно.

"Всичко, което ще кажа, не означава разцеплението на партията или край на идеята, с която сме дошли." Къде е бомбата, обещана от Николай Марков и защо той не бил пуснал в пленарна зала записи за изборните манипулации. Къде са обещаните действия, за да не изпраща България войски в Украйна - това са извлечени въпроси, които се задават към председателя на ПГ на "Величие" Николай Марков. 

Ивелин Михайлов заяви, че още едва на 15 юни, шест дни след провеждането на предсрочните избори, Николай Марков е обявил, че срещу подкрепа за някакво правителство ще получат някое министерство. Четири дни по-късно при разговор с Марков Ивелин Михайлов видял, че при него има разколебаване, а и той бил по принцип лабилен.

Няколко дни по-късно e Михайлов е получил предложение по-скоро изнудване да му бъдат разрешени финансовите проблеми. Не стана ясно дали Марков или някой друг е отправил тази заплаха.

Виктория Василева пък обосновала гласуването за председател на НС от ГЕРБ, тъй като им предложили "много добри неща". Михайлов отказал, тъй като не можело да подкрепят правителство, което щяло да прати наши войници в Украйна. Как Михайлов прави връзка между гласуването за председател на НС и изпращането на наши войници в Украйна не стана ясно.

Марков го и предупредил, че с нещата, които говори, може да си докара десет години затвор, тъй като това било упражняване на натиск, и заради това е по-добре да се откаже от политиката.

Ивелин Михайлов се опита да омаловажи Николай Марков заявявайки, че дори нямал пари за кафе по време на кампанията и не е член на партия, тъй като нямал пари за членски внос. Въпреки уверенията на Марков, че няма да се гласува за ГЕРБ и ДПС, явно Ивелин Михайлов не е сигурен в това и смята, че парламентарната група ще бъде употребена за изпиране на "Има такъв народ", че не са патерица.

Стела Бобчева подкрепи Ивелин Михайлов, че има таиск Николай Марков да стане председател на партията, като дори Виктория Василева й обещавала пътека в съда за това, след неуспешно проведен Конгрес на партията, който не събрал кворум.

Депутатката Красимира Катинчарова свидетелства, че има разделение в групата - в едната стая седяло ръководството, а в други редовите депутати. Също така обвини Николай Марков в неспазване на обещанията, дадени пред тях.

Така и не стана ясно какво следва от цялата следизборна драма на "Величие".

Има висока степен на вероятност Ивелин Михайлов да свика втори молебен, както вече е направил по думиту ме, за да закълнат пред Бог сподвижниците му, да изпълняват обещанията. Но пък и не е ясно кои точно сподвижници има предвид и дали Николай Марков, Виктория Василева и Дарин Георгиев ще са сред тях.