тренчевГолемите проблеми, които се струпаха до момента се дължат на сгрешената финансова политика и грешната философия, която следва финансовият министър. Това каза пред БНР д-р Константин Тренчев, председател на КТ „Подкрепа".

По думите му, кризата води до преосмисляне на политиката, до оптимизиране на разходи. Идеите, предложени от синдикатите, са били неразделна част от антикризисните мерки, а в крайна сметка е останало само „рязането", което е неприемливо, категоричен е Тренчев.

Според него, думата „реформа" сама по себе си е много положителна, но това, което социалното министерство предлага под натиска на финансовото ведомство, няма да реши проблемите, а по-скоро ще удари хората, които така или иначе са понесли невероятни удари през годините на прехода.

По думите на Тренчев, КТ „Подкрепа" няма да се съгласи с вдигането на стажа за пенсия, в което той вижда скрито вдигане на възрастта. Синдикалният лидер заяви, че свалянето на вноските ще е убийствено за системата и се прави всичко възможно да бъдат убедени управляващите, че правят грешка.

„Разбира се, че настояваме за оставката на министър Симеон Дянков. Принудихме се да им напомняме, дори лично на министър Дянков и да им изпращаме закони, че има възможност сега за болниците да се намери конкретен източник", заяви Тренчев в студиото на БНР.

От своя страна КНСБ смята, че предвиденият в проектобюджета за догодина растеж от 3,6 процента няма да се реализира по никакъв начин. Това каза в предаването "Неделя 150" заместник-председателят на КНСБ Пламен Димитров. Синдикатът обаче няма да иска оставки на министри.