Във втория ден от визитата си у нас президентът на Германия Йоахим Гаук посети Народното събрание и се срещна с парламентарната шефка Цецка Цачева. Срещата протече при засилен медиен интерес.

Председателят на парламента заяви, че в България са известни усилията на германския президент за недопускане на забрава на тоталитарното минало, за което всички държави на изток от Берлинската стена имаме своите исторически спомени.

„Вашата заслуга е позната и на българските парламентаристи, за което ви благодарим”, обърна се председателят на парламента към госта си.

Тя изрази увереност, че традиционно добрите българо-германски отношения ще получат нов тласък след тази официална визита.

ЕС е единствената рецепта за мир, убеждава Плевнелиев

ЕС е единствената рецепта за мир, убеждава Плевнелиев

Българите се гордеем, че винаги сме част от европейското решение, подчерта той

Цецка Цачева изтъкна и помощта, която Федерална Република Германия е оказала на България в процеса на присъединяването и след присъединяването й в ЕС и НАТО. Тя постави акцент върху парламентарното сътрудничество, което основно се развивало по линия на визити за приятелство.

„Имаме размяна на визити”, изтъкна Цачева. Тя оцени като изключително ценно това партньорство заради духа на доверителство, приятелство и партньорство при обсъждането на темите, по които работят представителите на законодателните институции в България.

Цецка Цачева заяви, че основен акцент в работата на 43-тия парламент е продължаване на реформата в съдебната власт и въпросът с бежанците и миграцията. Те са от първостепенно значение не само за нашата национална сигурност, но и за сигурността на всички европейски граждани, също присъстват трайно в работата на НС.

В срещата участваха и народни представители от Групата за приятелство в Германия, сред които председателят Иван Вълков, Таско Ерменков, Борислав Великов - парламентаристи с опит и с позиции в Народното събрание, изтъкна още Цачева.